BankGiro Loterij Museumprijs 2012

Genomineerden Museumprijs 2012 bekend

Publiek stemt op museum dat zich meest aansprekend op kinderen richt

Het Kinderboekenmuseum Den Haag, Naturalis Leiden, Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden en Het Scheepvaartmuseum Amsterdam maken dit jaar kans op de BankGiro Loterij Museumprijs 2012 en het bijbehorende bedrag van EUR 100.000. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.

Dit jaar wordt de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het museum dat zich het meest effectief en aansprekend richt op kinderen van 4 tot 12 jaar oud. De vakjury selecteerde uit de 45 aangemelde musea vier musea. Via www.museumprijs.nl kan het publiek, achttien jaar of ouder, vanaf donderdag 1 maart tot en met zondag 1 april 2012 stemmen op deze genomineerde musea. De stemmers maken kans op een zesdaagse cultuurvakantie naar St.Petersburg, aangeboden door SRC-Cultuurvakanties.

De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs is bij het Kinderboekenmuseum onder de indruk van de sterke combinatie van inhoud en vorm, de vriendelijke service en de manier waarop kinderen worden betrokken bij het onderwerp.
Naturalis is volgens de jury aantrekkelijk en toegankelijk voor alle leeftijden. De effectieve publieksbenadering en de geslaagde presentatie waren doorslaggevend voor de nominatie.
Van Natuurmuseum Fryslan roemt de jury onder meer het gastvrije karakter, de kindvriendelijkheid en de doeltreffende presentatie.
Het Scheepvaartmuseum kent volgens de jury een indrukwekkende uitvoering van de presentatie en een bijzondere entourage.

De BankGiro Loterij Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met meer dan 30.000 stemmers tot een van de grootste culturele publieksprijzen. Recente winnaars van de prijs zijn Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en De Menkemaborg in Uithuizen (2007).

www.museumprijs.nl

________________________________________

Kinderboekenmuseum, Den Haag
Het Kinderboekenmuseum was al in de jaren '90 een voortrekker in avontuurlijk tentoonstellen. Na de recente herinrichting is de collectie opnieuw uitgangspunt voor een speelse en leerzame presentatie. Het museum bewaart objecten van kinderboekenschrijvers en illustratoren, zoals het manuscript van Dik Trom en briefjes van Annie M.G. Schmidt.

Naturalis, Leiden
Met de grootste collectie natuurwetenschappelijke objecten van Nederland weet Naturalis de natuur op een heldere manier uit te lichten, te verbeelden, toe te lichten en inzichtelijk te maken. Het museum is aantrekkelijk en toegankelijk voor alle leeftijden. Met Live Science kun je als bezoeker zelf bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is er een ruim aanbod van (computer)spellen, demonstraties, quizzen en creatieve activiteiten.

Natuurmuseum Fryslan, Leeuwarden
Het thema van het Natuurmuseum Fryslan is de natuur van Friesland. Het museum bestaat uit drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes en spelletjes. Zelf doen en beleven staat centraal. In de expositiezaal zijn verhalende en afwisselende tentoonstellingen van de meer dan 235.000 objecten tellende collectie te zien.

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald.
Iedereen kan op zijn eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis ontdekken. Sfeervolle objecttentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collectie en er zijn verschillende tentoonstellingen speciaal voor kinderen.

________________________________________

 

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws