Francisco van Benthum ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium 2012

Francisco van Benthum ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium 2012

Modevormgever Francisco van Benthum  ontving vanmorgen het Cultuurfonds Mode Stipendium 2012 uit handen van Ilja Visser, ontvanger van het Mode Stipendium 2011. De uitreiking vond plaats tijdens een besloten ceremonie ten kantore van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Cultuurfonds Mode Stipendium ter hoogte van EUR 50.000 wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit.

De ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt met het geldbedrag in de gelegenheid gesteld zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Deze oeuvre-injectie wordt mogelijk gemaakt door een anonieme mecenas. De Dutch Fashion Foundation biedt ondersteuning bij de selectie uit modeontwerpers en begeleidt de ontvanger bij de besteding van het bedrag. Met een geschiedenis van tien jaar in het succesvol begeleiden van toptalenten verzekert de inbreng van de Dutch Fashion Foundation de kwaliteit.

Van Benthum toonde zich in zijn dankwoord vereerd het Cultuurfonds Mode Stipendium te mogen ontvangen. Dankzij het stipendium verwacht Van Benthum een beslissende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van zijn label. De financiele ondersteuning zal hij besteden aan het versterken van de basis van zijn bedrijf, zodat hij zichzelf meer toe kan leggen op de verdere ontwikkeling van zijn creatieve visie.

Van Benthum studeerde in 1995 af aan de opleiding van het Arnhem Institute of the Arts (ARTEZ). In 1999 behoorde hij tot de eerste generatie afgestudeerden aan de Master opleiding van Fashion Instiute Arnhem.  Kort daarna ontwikkelde hij zijn eigen visie als ontwerper van mannenmode. Al vanaf het begin van zijn carriere heeft Francisco van Benthum een unieke stempel kunnen drukken op het DNA van de Nederlandse mannenmode. De manier waarop hij structureel modeconventies heeft doorbroken en het experiment heeft weten te verheffen tot een hoogkwalitatief product, maakt zijn oeuvre tot nationaal cultuurgoed met internationaal bereik. Daarnaast heeft Van Benthum zijn talenten ook met aanzienlijk succes ingezet voor enkele gerenommeerde internationaal gepositioneerde Nederlandse modemerken, en enkele bijzondere exposities rond mode in Nederland. Sinds 2003 is hij de drijvende kracht achter zijn label Francisco van Benthum. Van Bethum werd in 2007 en 2008 genomineerd voor de Dutch Fashion Awards. In 2011 won hij de prestigieuze  Britse Quintessentially Award in de categorie "best emerging designer".  Zowel de volstrekt authentieke artistieke signatuur als de constante professionaliteit en maturiteit van Van Benthum maken hem de uitgelezen kandidaat voor het Cultuurfonds Mode Stipendium.

Aan het Cultuurfonds Mode Stipendium is behalve een geldbedrag ook een onderscheidingsteken verbonden. Het betreft een ketting, ontworpen door Atelier Ted Noten, Ted Noten is benoemd tot Kunstenaar van het Jaar 2012, en de productie is geheel gesponsord door Freedom of Creation.. De ketting wordt van ontvanger op ontvanger doorgegeven. Hiermee wordt de groei van het modestipendium en van de gemeenschap van ontvangers gesymboliseerd.

 

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten
Natuur à la carte

Voedselbos Makeblijde

Wildplukken - je kostje bij elkaar scharrelen in de vrije natuur - is een rage. In Houten kunnen wandelaars in een voedselbos zien wat de natuur serveert. En Bekijk project

Expositie ZERO in Stedelijk Museum

Tot 8 november 2015 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie ZERO: Let us explore the stars te zien. Een historisch overzicht van de innovatieve Bekijk project
Muziek

Volksopera Ondiep

Op 23 en 24 mei 2014 uitvoering volksopera in de Utrechtse wijk Ondiep Bekijk project
Gelderland

Mini-expositie tien keer bokaal voor cultuur en natuur

Tien Gelderse bokalen in het Huis der Provincie Gelderland Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws