Stormpad1

Avontuurlijk boswandelen op het stormpad

educatieproject Stormpad Breeveen
Aangevraagd door
Stichting Het Utrechts Landschap
Bijdrage
€ 35.000,00
Werkterrein
natuur
Doel
natuurfenomenen duiden

In juni 2021 verwoestte een uitzonderlijk extreme valwind in minder dan een minuut meer dan 730 hectare aan natuur. Een brede strook bos in het Breeveen bij Leersum werd helemaal plat geblazen. De oplossing? Ze lieten de bomen gewoon liggen.

Door niet in te grijpen kan het gebied namelijk op natuurlijke wijze herstellen. Zo ontstaat er een nieuw bosreservaat. Om dit natuurfenomeen van context te voorzien legt het Utrechts Landschap een ‘stormpad’ aan. Een unieke, innovatieve wandelroute.

Stormpad2

Telefoon mee en gaan

Het gedeeltelijk verhoogd vlonderpad is 300 meter lang en loopt door het nieuwe bosreservaat, midden op de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg word je met augmented reality en videoboodschappen van de boswachter geïnformeerd over valwind en natuurherstel. Elke vierkante meter is anders.

Stormpad3

Waarom steunt het Cultuurfonds stormpad Breeveen?

In dit ooit als productiebos aangelegde reservaat probeert het Utrechts Landschap het bos natuurlijker te krijgen. Met een grotere variatie aan bomen, meer dood hout, ondergroei en hier en daar open plekken. Door de storm ontstond in één klap het gedroomde bos.

  • Het stormpad maakt natuurfenomenen beleefbaar.
  • Geeft inzicht in natuurlijke processen, biodiversiteit en creëert draagvlak voor bosreservaten waar natuurlijke processen de ontwikkeling van het gebied bepalen.
  • Het pad laat zien hoe dood hout kansen biedt voor insecten en paddenstoelen, die zonder deze verstoring nog decennialang geen plek in dit bos zouden hebben.
  • Het bosreservaat zelf biedt een unieke kans om de ontwikkeling te monitoren en de resultaten te delen met de wereld.
Stormpad4

Het Cultuurfonds duidt natuurfenomenen

Vind je dit ook belangrijk? Steun onze missie om iedereen de mogelijkheid te geven de Nederlandse natuur te leren kennen.