Geschiedenis en Letteren

Tentoonstelling Geisha, Rijksmuseum Volkenkunde Leiden

             

Er is amper fenomeen denkbaar dat mysterieuzer is dan de Japanse geisha. Deze vrouw hult zich niet alleen in een bijzonder gewaad, maar ook in tal van geheimen. Wat doet ze precies in het geisha-huis? Wie zijn haar gasten? En wat komen die doen?

Nooit eerder kregen museumbezoekers de kans om zelf een kijkje te nemen achter de Japanse kamerschermen. Die unieke gelegenheid is er nu met de tentoonstelling GEISHA die Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden heeft samengesteld. Het geishahuis Yoshifumi in Kyoto – de stad waar de verfijning van de geisha uitstijgt boven die in alle andere Japanse steden – heeft het Leidse museum namelijk bij hoge uitzondering toestemming gegeven om te filmen. Dit heeft uiterst zeldzame interviews opgeleverd, behalve met de eigenares van het geishahuis ook met geisha’s, geisha’s in opleiding, gasten en andere betrokkenen. Daarnaast zijn passanten op straat ondervraagd over hun beeld van het fenomeen. Er zijn ook vele objecten te zien, zoals bijzondere kimono’s uit de particuliere collectie van het geishahuis, en zo’n honderd voorwerpen uit de eigen collectie van het museum.

De tentoonstelling toont de geisha in relatie tot de Japanse samenleving, in het verleden en nu. Nog steeds weet zelfs de doorsnee Japanner nauwelijks wat zich achter de voordeur van het geishahuis afspeelt. Of de tentoonstelling GEISHA alle raadselen zal onthullen, blijft in het midden. Maar bijzonder is de expositie alleszins.

GEISHA is te zien van 10 oktober 2014 t/m 6 april 2015 in Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden. Meer informatie staat op www.volkenkunde.nl.

Lees hier het artikel (pagina 1 en pagina 2) door Ellen Segeren over deze tentoonstelling in Cultuurbericht.

Lees hier meer over de lezing voor donateurs op 21 januari 2015.

Delen:
Projecten

Laat je inspireren

Bekijk alle projecten

Brieven uit de oorlog

In ‘brieven uit de oorlog’ maken we kennis met bekende en minder bekende kinderen die zich staande hielden door te schrijven. Een voorstelling vol hoop, Bekijk project

Hanzedagen

De 37e Internationale Hanzedagen in Kampen, van 15 t/m 18 juni 2017. Bekijk project
Madama Butterfly ontpopt zich tot schoolmusical

Vlinder leert kinderen opera

In de Overijsselse schoolklassen ontpopt de opera Madama Butterfly zich tot Vlinder... Bekijk project
Drie concerten op loopafstand

Wandelconcert

Ga op 4 september op wandelroute langs drie concertlocaties in Joods Amsterdam, met drie gerenommeerde ensembles. Museum Geelvinck organiseert het eerste Bekijk project

Ontvang het laatste nieuws