Zilveren Anjer 2023

De Zilveren Anjer van het Cultuurfonds wordt dit jaar toegekend aan Trudy van Riemsdijk-Zandee en Willem van Riemsdijk, Wesley Sekewael en Eef Arnolds. Ze ontvangen hun Zilveren Anjer op vrijdag 9 juni in Koninklijk Paleis Amsterdam uit handen van Prinses Beatrix.

Trudy Van Riemsdijk-Zandee en Willem van Riemsdijk restaureerden het Doktershûs in Stiens, herstructureerden de daarbij behorende stinzenplantentuin, toverden een naburig pakhuis om tot een karakteristieke concertzaal waar jong talent het podium krijgt en gaven financiële ondersteuning voor de instandhouding van romaanse kerken en states. Deze historische Friese gebouwen en landgoederen zijn dankzij de inzet van dit tomeloze creatieve echtpaar behoed voor een onzekere toekomst.

Wesley Sekewael zet zich met zijn 29 jaar al ruim 15 jaar vrijwillig en met passie in voor het Vlissingse industriële erfgoed en dat van de voormalige scheepswerf de Schelde in Vlissingen, die van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse en internationale scheepsbouw. Als 21-jarige regelde hij al particuliere giften om stoomhijskraan Schelde nr 38 als nationaal railmonument van de sloop te redden. De kraan werd in zes jaar tijd onder zijn leiding gerestaureerd door technische vrijwilligers, waardoor deze weer functioneert en in 2021 een definitieve locatie kreeg naast museum de Scheldewerf in Vlissingen.

Eef Arnolds uit Holthe is bioloog en gepromoveerd als mycoloog (paddenstoelendeskundige). Zijn betekenis voor de natuur is enorm, door zijn onderzoek, zijn inbreng bij het maken van atlassen over de Drentse flora en paddenstoelen en zijn adviserende en besturende rol voor het Drentse Landschap. Eef Arnolds zet zich in voor meer natuurlijke bossen in Nederland, creëerde zijn eigen biodiverse natuurgebied 'Schepping' naast zijn woonhuis, enthousiasmeert vrijwiliigers om zich in te zetten voor de natuur en schreef talloze publicaties, columns en nieuwsbrieven.

De Zilveren Anjer, voor wie?

De Zilveren Anjer is er voor onderzoekers, verzamelaars, schrijvers, kunstkenners, cultuurliefhebbers, natuurbewakers, schenkers, idealisten, aanjagers, doorzetters, verbinders. Dát zijn de vrijwilligers namelijk voor cultuur en natuur. Ze komen ván overal en zijn er vóór iedereen.

Onze Zilveren Anjer als groot dankjewel. Als aanmoediging om dóór te gaan. Als inspiratie voor ons allemaal. Omdat de wereld beter af is met cultuur en natuur. Toen, nu, altijd!

Laureaten

De Zilveren Anjer wordt al sinds 1950 uitgereikt, dat betekent dat er inmiddels heel wat vrijwilligers zijn die deze in ontvangst hebben mogen nemen.

  • Daphne Wassink:  hét boegbeeld van de Nederlanders koorzang, en koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Dankzij haar werd Koornetwerk Nederland dé vertegenwoordiger van de amateurkoorsector, en door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen.

    Klaas Post: bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie. Hij heeft een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij spoort ze op, verzamelt ze, maar financiert ook de expedities om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee is hij heel belangrijk voor de wetenschap en voor de natuurhistorische museumsector.

    Adolf Kock: Hij heeft geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto's vanaf 1800 tot nu heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Als ‘selfmade man’ is ‘Dufi’ Kock met zijn inzet en toewijding van grote waarde voor veel landgenoten. Met zijn liefde voor het eiland en haar geschiedenis inspireert hij iedere dag zijn medemens, waaronder veel jongeren.

Uitreiking Zilveren Anjer 2022

De uitreiking van de Zilveren Anjer 2022 was op 9 juni in Koninklijk Paleis Amsterdam.