20 jaar Dutch Design | Kiki van Eijk

20 jaar Dutch Design | Kiki van Eijk

Ontwerper Kiki van Eijk maakt al ruim twintig jaar Dutch Design. Samen met scenograaf Theun Mosk creëerde ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt: Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk. De expo loopt van 26 september t/m 1 november 2020.

Door Alexander Hiskemuller. Foto's: Floor Knaapen

Kiki van Eijk werd beroemd met haar ‘Kiki Carpet’: een kleed met gigantisch uitvergrote rode rozen, geborduurd met reusachtige steken. De Eindhovense ontwerpster ontwikkelde de techniek zelf. Het kleed is een knipoog naar de vreemde proportionele verhoudingen van poppenhuizen.

Op dit kleed waan je je Alice in Wonderland, die net van een ‘verkleinkoekje’ heeft gepeuzeld. Prachtig om te zien, maar ook heerlijk zacht voor de voeten: de veelzijdige ontwerpen van Van Eijk prikkelen alle zintuigen tegelijk.

“Van Eijk nodigt je uit om als een kind met verwonderde ogen naar de wereld te kijken”
-

Een écht Dutch Design-icoon

Ze maakt verbeeldingsvolle wandtapijten en room dividers, speelse textielobjecten, fantasievolle etalages (voor modehuis Hermès), grillige keramieken vazen en klokken – allemaal even kleurrijk en met een poëtische ondertoon. Van Eijk wil doen verwonderen en ervaren. Door haar eigenzinnige design, dikwijls geïnspireerd op alledaagse objecten, ga je anders naar de wereld om je heen kijken. 

Haar werk is te zien in talloze musea, galerieën en op beurzen van Milaan en Parijs tot Tokio en New York. Een écht Dutch Design-icoon dus, dat inmiddels alweer twintig jaar actief is, al dan niet met haar partner Joost van Bleijswijk. Ze hebben zelfs een gezamenlijke website voor hun werk!

Als markering van haar jubileum geeft het TextielMuseum ruim baan aan haar werk in de interactieve kijk-, voel- en ervaartentoonstelling ‘Gedachtespinsels, Dutch Design door Kiki van Eijk’.

Samen met scenograaf Theun Mosk zet Van Eijk alle zintuigen op scherp: je beweegt je langs kijkdoosachtige installaties met Van Eijks designproducten, je koerst via multimediale presentaties door haar ontwerpproces én ervaart de wonderlijke werking van licht als je door de expo heen wandelt. Van Eijk nodigt je uit om ‘als een kind met verwonderde ogen naar de wereld te kijken.’ Als Alice in Wonderland dus.

De expositie Gedachtespinsels wordt gerealiseerd met de steun van het Cultuurfonds. Plan je bezoek en reserveer tickets op Textielmuseum.nl.

Meer artikelen lezen? Cultuurfonds Magazine

Ons magazine staat vol met museumtips, theatervoorstellingen, concerten, literatuur, mode, columns en bevlogen verhalen over alle mooie projecten die we ondersteunen op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap. Verhalen over de makers en verhalen over de schenkers, die al deze projecten mogelijk maken.  

Vraag een gratis proefnummer van het Cultuurfonds Magazine aan.

Join

Dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven kan het Cultuurfonds alle initiatieven op het gebied van cultuur en natuur blijven ondersteunen. Dat doen we inmiddels al 80 jaar en dat blijven we doen, zeker nu. Samen houden we cultuur levend! Wil je structureel steunen? Sluit je dan nu bij ons aan. Voor 3 euro per maand ben je al donateur en ontvang je gratis het Cultuurfonds Magazine.