Tussenstand Burgerinitiatief ‘Doe mee met je AOW’: 840.000 euro

Het Burgerinitiatief ‘Doe Mee Met Je AOW’ waarin AOW’ers worden opgeroepen om het vakantiegeld van de AOW geheel of gedeeltelijk over te maken naar de culturele sector is een succes. Na acht dagen actie is er 840.000 euro opgehaald. Meer dan 3500 AOW’ers hebben inmiddels geld overgemaakt naar het initiatief. De actie loopt nog tot 20 juni.

Bekijk nieuws

Steun cultuur in de buurt: Anjeractie 22 t/m 30 mei

De jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds is van start en loopt tot en met 30 mei 2020 via een mobiele collecte. De collecterende clubs mogen dit jaar 100% van de opbrengst houden. Geef ook en houd de lokale kunst- & cultuurclubs in leven!

Bekijk nieuws

Extra steun en versnelde procedure vanuit Fonds Vrijwilligers Erfgoed

Het Cultuurfonds heeft een nieuwe regeling voor kleinere erfgoedorganisaties, die grotendeels afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. Hiermee worden zij aangemoedigd om educatieve projecten op te zetten en op andere manieren hun organisatie weerbaar te maken in de anderhalvemeter-samenleving.

Bekijk nieuws

Zilveren Anjer voor drie bijzondere cultuurvrijwilligers

De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is dit jaar toegekend aan Kees Bos uit Koudekerke, Els Blokker-Verwer uit Laren en Albert Haar uit Zuidwolde. Het is de 71ste editie van deze onderscheiding voor bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur of natuur. De uitreiking van de Zilveren Anjer is verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Bekijk nieuws

Burgerinitiatief | Doe mee met je AOW

Het idee ontstond in mei aan de keukentafel van Hein Muller en Corine Muller-Bauer in Bussum. Ze besloten om hun AOW-vakantiegeld dit jaar volledig aan cultuur te schenken en anderen te inspireren met de actie “Doe mee met je AOW”. Hiermee willen ze iets terugdoen voor de cultuursector die nu in zwaar weer verkeert door de coronacrisis. Acteur Gijs Scholten van Aschat wierp zich op als aanjager.

Bekijk nieuws

ISH Dance Collective krijgt Cultuurfonds Prijs

ISH Dance Collective krijgt dit jaar de Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs van 150.000 euro. ISH Dance Collective zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier, aldus het Cultuurfonds over de toekenning van de prijs.

Bekijk nieuws

Oproep steun voor vastgelopen restauratieprojecten als gevolg van coronacrisis

Beroepsvereniging Restauratoren Nederland en het Cultuurfonds hebben de handen ineen geslagen om restauratieprojecten te ondersteunen die zijn vastgelopen als gevolg van de coronamaatregelen.

Bekijk nieuws

DOCU'S | Bingewatchen

Heb je Netflix uitgespeeld? International Documentary Film Festival (IDFA) en 2Doc hebben veel documentaires gratis online beschikbaar gemaakt. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, bekijk dan hier onze tips.

Bekijk nieuws

UPDATE | Wat het Cultuurfonds doet voor de sector

"De cultuursector heeft het in zich om terug te veren, maar de financiële nood is hoog." Directeur Adriana Esmeijer geeft een update en doet een oproep.

Bekijk nieuws

Makers | Meld je aan voor Horizon!

Het Cultuurfonds ondersteunt denk- en ontwikkelruimte voor artistiek onderzoek. Makers uit de werkterreinen theater, dans en film kunnen geld krijgen voor artistiek onderzoek.

Bekijk nieuws

12 lockdown-projecten ondersteund door Cultuurfonds Brabant

Twaalf projecten die tijdens deze lockdown-tijd op buurtniveau het verschil maken, krijgen een bijdrage van het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant. Dankzij een versnelde procedure kunnen makers en buurtgenoten tijdig van start gaan met hun missie: verbinding brengen in de buurt.

Bekijk nieuws

Vragen over je project of evenement vanwege de coronamaatregelen?

Heb je een bijdrage van ons gekregen maar gaat jouw voorstelling, concert of project niet door vanwege de coronamaatregelen? Neem dan contact met ons op en bespreek je situatie met een van onze adviseurs.

Bekijk nieuws
Landelijkmuziek

MUZIEK | Vanaf de bank

Bekijk project
Landelijkbeeldende kunsttheater, dans en film

PODCAST | Radio Einstein

Bekijk project

Bijna een miljoen euro voor herstel van monumenten

In het eerste kwartaal van 2020 heeft het Cultuurfonds bijna een miljoen euro toegekend aan monumenten. Hiermee worden 52 bijzondere projecten mogelijk gemaakt: van het herstel van historische schepen tot een bergdierenrots in Blijdorp en van molens tot de digitale reconstructie van gewelfschilderingen.

Bekijk nieuws
Landelijknatuur

DOCU | Drinkbare Maas

Bekijk project

Een museumzaal onder het viaduct

Kunst kijken in de open lucht

Bekijk pagina

6 tentoonstellingen om naar uit te kijken

Vanaf 1 juni mogen we - in beperkte aantallen - eindelijk weer onze geliefde musea en theaters in! Op welke exposities en voorstellingen verheug jij je? Hier alvast onze top 6 in willekeurige volgorde.

Bekijk nieuws

75 jaar vrijheid en de oorsprong van het Cultuurfonds

In deze tijden beseffen we extra goed hoe belangrijk vrijheid is. De coronamaatregelen maken het 75-jarige jubileum van de vrijheids-en dodenherdenking tot een uitzonderlijke editie. De Nationale Herdenking op de Dam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Vier thuis de bevrijding en ontdek hoe het Prins Bernhard Cultuurfonds en de bevrijding met elkaar verbonden zijn.

Bekijk nieuws

INTERVIEW | Kunst als genezingsproces

'Kunst is de broodnodige antistof van de samenleving'

Bekijk pagina

Houd cultuur levend, juist nu

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat samen met andere cultuurfondsen in Nederland én met de overheid de cultuursector helpen in deze moeilijke tijd waarin musea gesloten zijn, theatervoorstellingen, concerten en festivals voorlopig niet doorgaan en ook veel mooie natuurprojecten vertraging oplopen. Inzet is een bijdrage te leveren aan het continueren van de mooie, creatieve, troostende, verpozende, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur.

Ook meedoen?
 
"Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving! Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan. Samen houden we cultuur levend!"
Adriana Esmeijer
Directeur
Lees meer

Direct geven

Wilt u ook iets teweeg brengen voor cultuur, natuur of wetenschap? U kunt direct een donatie doen via iDEAL.

Liever op een andere manier geven?Andere geefvorm

Aanvragen

Een mooi project voor cultuur, natuur of wetenschap? Het Cultuurfonds heeft vele fondsen, beurzen en stipendia voor zowel amateurs als professionals.

Ik wil een aanvraag doen

Blijf altijd op de hoogte

Altijd het laatste nieuws over cultuur en natuur