Charlotte Köhler Prijs - portretten

De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 20.000 -  werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977). 

2021 | Chiara Re & Puck Verkade

De Charlotte Köhler Prijzen voor theater en beeldende kunst van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan in 2021 naar choreograaf Chiara Re en beeldend kunstenaar Puck Verkade.

Chiare Re

De choreografieën van Chiare Re zijn expressief, verrassend, betekenisvol en doordacht. Haar werk blijft niet hangen in louter spektakel maar is gelaagd en vol diepgang. Met haar unieke stijl levert ze een waardevolle bijdrage aan het musical- en theaterlandschap. 


Puck Verkade

Puck Verkade is als kunstenaar brutaal, ook in haar beeldtaal. Ze pikt dingen op uit de hedendaagse cultuur. Zo refereert ze aan de esthetiek van TikTok en speelt ze een rol in discussies over het individu dat zichzelf staande houdt en over feminisme.

 

2020 | The Ruggeds

The Ruggeds behoren tot de top binnen de battle-scene. Van jongs af aan hebben zij zich van straatcultuur ontwikkeld naar een groep met een eigen theatertaal. Ze doen zowel battles als theater en weten deze twee werelden goed te combineren. 

”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten, met hun succesvolle voorstellingen in de theaterzaal voor een brede doelgroep.  Ze tonen nieuwsgierigheid in het ontwikkelen van diverse disciplines, hebben een internationaal netwerk en zijn mensen van de toekomst”, aldus de adviescommissie theater van het Cultuurfonds.

Lees ook het nieuwsbericht.


Overzicht eerdere winnaars

Bekijk hieronder het overzicht van eerdere Charlotte Köhler Prijswinnaars.

Eva Line de Boer, 2019
Robert Glas, 2019

Karlijn Kistemaker, 2018


Sander Breure en Witte van Hulzen, 2018


Hedwig Houben, 2017


Naomi Velissariou, 2017


Jonas Staal, 2016


Sadettin Kırmızıyüz, 2016


Jan Hoek, 2015


Jan Martens, 2015


Anouk Kruithof, 2014


Via Berlin, 2014


Daan Roosegaarde, 2012