Cultuur in de buurt

Geef aan verenigingen, samen met het Cultuurfonds. Want cultuur in jouw buurt bestaat niet zonder jou.

Over 'Cultuur in de buurt'

Draag jij amateurverenigingen ook een warm hart toe? Doneer dan aan Cultuur in de buurt. Want cultuur in de buurt kan niet zonder jou!
In 2022 haalt het Cultuurfonds geld op om verenigingen te ondersteunen. Van fanfares tot vogelspotters en van brassbands tot zondagsschilders; wij zijn er voor iedereen!

Kies een bedrag:
Uw gegevens:
Wilt u weten wat wij doen met uw persoonsgegevens? Lees dan ons privacy statement.

De vereniging: De Zondagsschilders

Elke editie van het Cultuurfonds Magazine licht een mooi verhaal van een Nederlandse Cultuurvereniging uit. In de zomer van 2021 was vereniging 'De Zondagsschilders' aan de beurt!

Heel gezellig zijn ze met elkaar. Maar ook heel gedreven als ze eenmaal aan het werk zijn in het atelier. Of – zoals in deze periode – in de eigen huiskamer. Want vereniging De Zondagsschilders grijpt corona aan om zichzelf opnieuw uit te vinden. “Wat hebben we een vooruitgang geboekt.” 

Lees verder!

De vereniging: Koninklijk Concertkoort Hosanna

Een artikel uit het eerste Cultuurfonds Magazine over Koninklijk Concertkoort Hosanna.

De klederdracht is ingewisseld voor zwarte pakken. De plaatselijke middenstand sponsort met gerookte zalm. Ze treden tegenwoordig ook op in St.-Petersburg en Wenen. Maar verder gaat Koninklijk Concertkoor Hosanna onverdroten door met menen wat het zingt. “Wij horen altijd: ‘Jullie zingen met je hart’.” 

Lees verder!

De vereniging: Harmonie Vries

In dit artikel uit het Cultuurfonds Magazine van 2017 staat het verhaal van Harmonie Vries centraal.

Ze vormen een van de laatste nog paraderende harmonieën in de omgeving. Ze spelen minder aubades en serenades dan vroeger. Daar staat Top 2000-repertoire tegenover, waarmee Harmonie Vries in Noord-Drenthe ook jongeren aan zich weet te binden. “Wij spelen echt voor de mensen.”

Lees verder!De vereniging: de Bossche Schutterij

In het Cultuurfonds Magazine winter 2018 zijn wij op bezoek gegaan bij de Bossche Schutterij.

In originele uniformen en met bulderende kanonnen brengt de Bossche Schutterij de vergeten geschiedenis van de Tiendaagse Veldtocht (1831) tot leven. Oudste lid: 87 jaar. Jongste lid: 6 jaar. “Alles moet historisch juist zijn. Dat blauwe zeiltje daar, dat kan dus eigenlijk niet.” 

Lees verder!

De vereniging: het Utrechtsch Studenten Concert

Een artikel uit het Cultuurfonds Magazine zomer 2018 over het Utrechtsch Studenten Concert.

Ze maken internationale tournees. Ze spelen waanzinnige, nooit gespeelde opera’s en symfonieën op niet eerder vertoonde locaties. En ze hebben een zeer hecht familiegevoel. Welkom in de wereld van het Utrechtsch Studenten Concert. “We zijn wel een beetje verslaafd aan elkaar.” 

Lees verder!

De vereniging: Toneelvereniging Spot‘70

In dit artikel uit het Cultuurfonds Magazine van winter 2019 staat het verhaal van Toneelvereniging Spot‘70 centraal.

Toneelvereniging Spot‘70 doet alles zelf. Zo bouwt Niek de decors. Knipt Mariska pruiken en kostuums in haar atelier. En trekt Trix de lokale sponsors over de streep. Gezamenlijk schreven de leden ook hun lustrumstuk voor 2020. “Dit is een vereniging van lief en leed.” 

Lees verder!

De vereniging: Accordeonvereniging Musetta

In dit artikel uit het Cultuurfonds Magazine van zomer 2019 staat het verhaal van Accordeonvereniging Musetta centraal.

Accordeon spelen is met niets te vergelijken, zeggen ze bij Musetta in het Drentse Nijeveen. “Dit instrument vóél je als het geluid maakt. Accordeon speel je met je hele lijf. Puur natuur, zonder stekker.” Tijdens de repetities en concerten spat het plezier eraf. 

Lees verder!

 

De vereniging: Music All

In dit artikel uit het Cultuurfonds Magazine van winter 2020 staat het verhaal van Music All centraal.

Ze zijn bij wijze van spreken ‘de kinderen’ van Joop van den Ende, die in de jaren 90 de musical naar Nederland bracht. De twintigers, dertigers en veertigers van het Enschedese Music All zingen niet alleen goed, maar willen wat ze zingen ook goed spelen. Gedreven en fanatiek zijn ze. Professioneel, maar ook lief voor elkaar bij het op de kaart zetten van het ensemble. “Musical is niet een passie die je er maar een beetje bij kunt doen.” 

Lees verder!