Cultuur voor de couch potatoe

Van veel kunst en cultuur kunnen we lekker online genieten. Bekijk hier onze selectie met prachtige tips voor wie vanuit huis een dosis cultuur kan gebruiken. We vernieuwen deze lijst wekelijks, dus stay tuned!

Heb jij een tip voor ons van een must see? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen houden we cultuur levend! Dat doet het Cultuurfonds inmiddels al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Vind je dit ook? Sluit je dan nu bij ons aan.

Operadagen Rotterdam

Home Sweet Home is het stadsproject van Operadagen Rotterdam. Na het succes van Orfeo & Majnun in 2019 wilde het festival opnieuw openen met een groots stadsfeest, dit keer op het Afrikaanderplein (Rotterdam Zuid). COVID-19 gooide roet in het eten. Operadagen Rotterdam zette het stadsproject wél door, samen met een enthousiaste community van Rotterdamse artiesten en OPEN Rotterdam. Het resultaat: een zesdelige online opera.

LITERATUUR | Liefde, als dat het is

Op 22 juni wordt de Libris Literatuurprijs 2020 uitgereikt en Marijke Schermers' roman Liefde, als dat het is heeft het tot de shortlist geschopt! Schermer won in 2009 de Charlotte Köhler Prijs. Haar laatste roman volgt een gezin waarvan de ouders in scheiding liggen. Hoofdvraag: kun je je vrijheid en individualiteit behouden binnen het normatieve, monogame gezinsleven? 

Liefde, als dat het kreeg vijf ballen in de NRC. Bekijk de video over Schermer toen ze de Charlotte Köhler Prijs won. 

THEATER | Tindersprookje

Tune zondag 31 mei om 20:00 in op de Instagram stories van theatercollectief Club Lam voor een onheilspellend aangekondigd Tindersprookje! Live theater via je favoriete medium.

“Daar gaan we, het zoveelste verhaaltje over een meisje dat verliefd wordt op een onbereikbare prins. Dat mag natuurlijk niet, dus wordt ze gevangen genomen en onthoofd. Oh nee, ze wordt op het allerlaatste moment gered door haar prins. Ze leven nog lang en gelukkig. NOT. Gloriant, pak je zwaard maar in, Club Lam is er.”


ONLINE EXPO | De architectuur van Bruno Taut

Maak kennis met de kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar Bruno Taut! Deze Duitse utopist bouwde prachtige wijken voor arbeiders, net als de architecten van de Amsterdamse School.

Museum het Schip in Amsterdam wijdt een expositie aan zijn werk. Je kunt een ticket boeken voor een exclusieve privé rondleiding door de expositie via Whatsapp, Skype of Facetime. Taut woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en had een bijzondere band met Nederland. 

MUZIEKVIDEO | Your feeling - Genevieve Murphy

Componist en theatermaker Genevieve Murphy zou haar nieuwe muziektheatervoorstelling I Don't Want To Be Individual All On My Own op SPRING Festival presenteren. Getriggerd door ervaringen met haar autistische broer, gaat haar voorstelling over empathie. Ze brengt in het najaar een album uit. Dit is het eerste nummer met een geweldige videoclip.

Corona-fashion | Bas Kosters mondkapjes

Van de nood een deugd maken: mondkapjes zijn hét nieuwe mode-item van 2020. Bas Kosters, modeontwerper en Cultuurfonds Mode Stipendium 2018 winnaar, heeft enkele prachtexemplaren van mondkapjes ontworpen, die te verkrijgen zijn via baskosters.com

ISH Dance Collective | Winnaar Cultuurfonds Prijs 2020

ISH Dance Collective is de gelukkige winnaar van de Cultuurfonds Prijs 2020, een oeuvreprijs van 150.000 euro. Marco Gerris, regisseur en artistiek leider van ISH, vertelt in deze video over de ISH filosofie, de show Elements of Freestyle waar hij in 2019 aan werkte en hoe hij urban arts, straatcultuur, extreme sports en theater mixt tot een - in onze ogen - verbluffend geheel.

THEATER | ITA's Decamerone

Het boek De Decamerone (1349–1360) is het meesterwerk van Giovanni Boccaccio. Een groep mensen die in quarantaine zitten en op de vlucht zijn voor de pest in Florence vertellen elkaar elke avond een verhaal. International Toneelgroep Amsterdam en andere Nederlandse acteurs lezen elke dag een verhaal uit de Decamerone voor - toepasselijker kan bijna niet. Kijk op ita.nl/decamerone voor alle verhalen.

Acteur Gijs Scholten van Aschat heeft zich ook opgeworpen als aanjager van de actie Doe mee met je AOW, waarmee geld wordt opgehaald voor de culturele sector.


Holistic Strata Screen

Beeldschermen spelen een cruciale rol in het werk van de Japanse choreograaf Hiroaki Umeda. Hij weet als geen ander het analoge lichaam met digitale beelden en geluiden te verbinden. Bij SPRING Festival had je zijn Haptic Installation kunnen zien waar de gesloten oogleden van de toeschouwer dienen als scherm voor een projectie. De dansfilm die nu online wordt gepresenteerd, Holistic Strata Screen, is een wervelwind van pixels. De hele wereld kan worden gezien en opgevat als een eindeloze storm van pixels in Umeda's posthumane begrip van de natuur.

We raden aan om de film op volledig scherm en met een koptelefoon te bekijken. 

SPRING Festival in Utrecht presenteert nieuwe ontwikkelingen in de internationale hedendaagse podiumkunsten. De focus ligt op dans, theater en performance en kunst in de openbare ruimte. 

Muziekverhalen | Dudok Quartet Amsterdam

Het Dudok Quartet Amsterdam bracht op 1 mei 2020 het nieuwe album Haydn – String Quartets Opus 20 Vol. 2 uit! Het is via verschillende kanalen te beluisteren. Nu is er ook de podcast Muziekverhalen. Daarin vertelt elk van de kwartetleden een persoonlijk verhaal over de betekenis van de muziek van Haydn. 

Leer Gregoriaans zingen met Herman Finkers

Mocht je nou altijd al gregoriaans willen leren zingen, dan is de lockdown de ideale tijd om het te leren. Honderden mensen hebben zich al aangemeld voor deze onlinecursus. Leer in zeven lessen samen met Herman Finkers en Wishful Singing de basisbeginselen van het zingen van gregoriaans.

Iedereen kan meedoen. 'Muzikale voorkennis of zangervaring is niet nodig: we horen u toch niet', aldus Herman Finkers. Meer info: wishfulsinging.nl

ONLINE SHOPPEN | Museumgifts

Is de museumshop stiekem een van jouw meest geliefde hoekjes van het museum? Haal op museumgifts.nl de mooiste museum souvenirs in huis uit het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Mauritshuis. 20% van de opbrengst gaat nu naar het Cultuurfonds om de cultuursector in deze tijden extra te kunnen steunen!

THUISATELIER | Lakenhal

Laat je als thuiskunstenaar inspireren door de collectie van Museum De Lakenhal én de ideeën van beeldend kunstenaars. Met deze creatieve opdrachten maak je van je huis in een handomdraai een thuisatelier. Download de PDF's gratis op lakenhal.nl. Of je nu alleen, gezellig samen, met papier of uitdagende thuiskunst wil maken: er is voor ieder wat wils. 

LUNCHBREAK | De Doelen

Voelt de lunchpauze wat stilletjes zonder je collega's? Zet dan de lunchbreak concerten van Theater De Doelen Rotterdam op. Iedere doordeweekse middag om 12:15 uur is er een nieuw mini-concert en nagesprek. Bijzonder is het optreden van multidisciplinaire artiest en model Willem ‘t Hart. Hij bespeelt het machtige Doelenorgel! Of beluister het prachtige concert met jazz-zangeres Maria Mendes. Zij doet het treurige geluid van de fado herleven, gemixt met zwierige jazzmeditaties.

MUZIEKDOCU | Representing the Underrepresented

Le Guess Who? Festival in Utrecht staat al jarenlang bekend om zijn spannende programmering. Dit jaar zal het er nog om spannen of het festival in november doorgaat, maar voor nu is er deze mooie korte documentaire van de editie uit 2018. Hoe breng je onbekende muziek aan de man? Ook muzikant Jacco Gardner wordt geïnterviewd, die in datzelfde jaar het Cultuurfonds Pop Stipendium kreeg.

MODE | High-fashion mondkapjes

Modeontwerper Ronald van der Kemp gaf op 29 april een modeshow met mondkapjes als ultieme quarantaine-accessoire. De modellen waren te zien vanuit de ramen van Hotel De L'Europe in Amsterdam. Van der Kemp maakte de mondkapjes met de hand tijdens de lockdown. De opbrengsten gaan naar Refugee Company, een vrijwilligersorganisatie voor vluchtelingen in Amsterdam. Van der Kemp kreeg in 2017 het Mode Stipendium van het Cultuurfonds, de grootste modeprijs van Nederland.

THEATER | Project: De Liefde

Ah, de liefde! Liefde is... ja, wat is het eigenlijk? Bestaat er zoiets als voorbestemde liefde? Hoe ga je niet aan vertwijfeling ten onder? Bij Project: De Liefde neemt een fenomenale storyteller je mee in het verhaal van Eros en Psyche. Deze Griekse mythologie wordt gecombineerd met inzichten uit de hedendaagse relatietherapie. Benieuwd? Meld je aan via de website en tune elke zondag in via Zoom tussen 10:00 - 10:30.

Tiny Desk Concert | Snarky Puppy

Dit is zó groovy: stilzitten is schier onmogelijk. Eind 2019 stond het jazz/funk-collectief Snarky Puppy samengepakt rond het bureau van de Amerikaanse programmamaker Bob Boilen voor hun bijdrage aan diens Tiny Desk Concert-reeks. Door het publiek erbij te betrekken weet de band, die dit jaar in het Holland Festival in juni staat geprogrammeerd, een verrassende twist te geven aan het intieme optreden. Beluister het volledige optreden.

KUNST | A Painting A Day

Er zitten voordelen aan het volgen van online kunstcolleges. Zo kun je dichtbij de meest petite schilderijen komen en je neus er bijna op drukken terwijl de kenner vertelt over de symboliek achter het schilderij. Bekijk het mini-college over 'Het Oestereetstertje' van Jan Steen. 

Ga naar Mauritshuis.nl voor meer mini-kunstcolleges.

PODCAST | Kunst is Lang

Kunst is lang en het leven is kort. Deze uitspraak werd door Hyppocrates gedaan, een Griekse arts en de grondlegger van onze geneeskunde. Luuk Heezen vernoemde de podcast Kunst is Lang naar deze uitspraak, maar dan met een vrolijke twist: er is heel veel kunst die op je afkomt, maar het leven is te kort om je daar niet mee bezig te houden. Elke aflevering interviewt Heezen een kunstenaar.

De allereerste aflevering is met Melanie Bonajo. Zij studeerde met een cultuurfondsbeurs af aan de Rijksacademie en vertegenwoordigt dit jaar Nederland tijdens de Venetië Biënnale.

DOCU | Carrousel (2019)

Met haar documentaire Carrousel werd Marina Meijer als enige Nederlandse filmmaker geselecteerd voor de internationale IDFA-competitie voor middellange documentaires. Meijer volgde drie jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond, die in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg worden geholpen.

De volledige docu staat op 2Doc.

DOCU | My Silicone Love (2015)

Heb je al last van huidhonger quarantainetijd? Zo niet de Britse vijftiger Everard. Zijn gezelschap bestaat namelijk uit twaalf siliconen poppen. Hij praat tegen ze, koopt leuke kleren voor ze en heeft seks met ze. Maar is hij gelukkig met deze manier van leven, of verlangt hij heimelijk naar een echte vrouw? 

Regisseur Sophie Dros (1990) portretteert Everard in zijn dagelijkse omgang met de poppen. Bekijk de volledige documentaire op idfa.nl.

INTERVIEW | 'Kunst als genezingsproces'

Beeldhouwer Els Kingma en fotograaf Rob Houkes hebben het Antistof Fonds ingesteld bij het Cultuurfonds. Op deze manier ondersteunen zij theatermakers in de mime. We willen eigenlijk vooral eigenzinnigheid en tegendraadsheid bevorderen en theatermakers steunen die buiten de lijntjes kleuren, aldus Rob Houkes. Lees het interview Kunst als genezingsproces met de makers en de mecenassen.

DOCU | Expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Rembrandt en zijn collega's maakten waarheidsgetrouwe schilderijen van hun zwarte stadgenoten, en zeker niet alleen in de rol van bediende van de witte elite. Bekijk de mini-documentaire van filmmaker Milan Amzic over de tentoonstelling.

NRC Handelsblad gaf de expo onlangs 5 sterren!

EXPO | Virtuele Museum Tours

De Volkskrant heeft zes virtuele museum tours online beschikbaar gesteld, nu de musea dicht zijn. Zo kun je er alsnog digitaal in rondwandelen vanuit huis! Het Cultuurfonds leverde bijdragen aan de tentoonstelling Lucas Gassel in Stedelijk Museum Helmond en Moesman, surrealisme en de seksen in het Centraal Museum.

FILM | Glad IJs

De korte film Glad IJs (2020) is al meer dan 250K keer bekeken op Youtube, en dat is niet voor niets. Glad IJs, mogelijk gemaakt door Fonds ZOZ en crowdfunding, gaat over een ijsbaan-medewerker wiens gedachten op hol slaan als hij een chagrijnig ogende jongeman in zwarte outfit met een rugzak op de ijsbaan ontdekt. Vanwaar die angst? En waarom worden we steeds banger voor elkaar? Bekijk de volledige korte film hier.

MUZIEK | Water wieg me

Soms mag je best een beetje toegeven aan de droefenis om wat we nu allemaal moeten missen. Misschien is dat zelfs louterend. De muziekdocumentaire Water Wieg Me is een muzikale ode aan de droefenis. Ferry Heijne, frontman van De Kift, vaart uit en ontmoet mensen die hun verhaal met hem willen delen. De poëtische fanfarepunk langs de waterkant biedt troost. Bekijk de trailer hieronder en check de  muziekdocumentaire van Sanne Rovers op npo.nl.

PODCAST | Radio Einstein

Vraag jij je wel eens af wat er allemaal in een asielzoekerscentrum gebeurt? De podcastmakers van Radio Einstein waren er ook benieuwd naar. Ze begonnen een radioshow vanuit een pipowagen naast het azc in Utrecht. Beluister het tweede seizoen van Radio Einstein, waar vluchtelingen aan het woord komen. Wij spraken met animator Judith de Haan over hoe animatie iets kan toevoegen aan een podcast. Lees het interview met De Haan.

HOORSPEL | Caravan - Oorkaan

Oorkaan maakt met topmusici theatrale concerten voor een jong publiek. Speciaal voor deze tijden hebben ze #OorkaanVoorThuis in het leven geroepen. Op hun website staan de meest leuke tutorials om met het hele gezin thuis muziek te maken. Of beluister de Spotify muziekafspeellijsten en hoorspelen! Zo ook het hoorspel Caravan: beluister het hieronder en kijk voor meer muziek op oorkaan.nl.

EXPO | Allemaal wonderen

De opening van de tentoonstelling ‘Allemaal wonderen’ in het Museum Catharijneconvent in Utrecht is even uitgesteld, maar je kunt telefonisch een voorproefje krijgen van dit mythische fenomeen. Het keuzemenu biedt de volgende opties.

Optie 1: ‘wilt u een wonderverhaal horen?’ Optie 3: ‘wilt u een wonder vertellen?’ Maar vooral optie 2 spreekt tot de verbeelding: ‘wilt u een wonder meemaken?’. De telefoonlijn ‘Bel voor een wonder’ is bereikbaar via telefoonnummer 030-3071037.

WANDELEN | Museumzaal onder het viaduct

Als de muren op je af beginnen te komen, is het maar beter om even (in je eentje) aan de wandel te gaan. Naar het viaduct van Kleinpolderplein in Rotterdam bijvoorbeeld. Dit drukke knooppunt is misschien niet de meest voor de hand liggende plek voor een wandeling, maar het broeit onder het viaduct. Momenteel verrijst er namelijk een museumzaal in de open lucht. Op zeven sokkels prijkt een beeld; de overige acht zijn nog leeg. Lees hier hoe 'Kunst onder Kleinpolderplein' tot stand kwam. Dit project is geïnitieerd door de Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder en wordt gesteund door het Ted Schutten Fonds.