Documentaire Stipendium

Het Documentaire Stipendium wordt jaarlijks door het Cultuurfonds toegekend en uitgereikt tijdens IDFA. Het documentaire-genre spreekt vaak recht tot hoofd en hart van de toeschouwer en schetst de mens en onze samenleving in alle vormen en diversiteit. Daarom vindt het Cultuurfonds deze prijs van 50.000 euro van groot belang. En dit jaar wordt hij bij uitzondering twee keer toegekend. 

Het stipendium is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en kan worden besteed aan de verdere artistieke ontwikkeling van de maker.

Winnaar 2022: Pim Zwier

Mediakunstenaar en filmmaker Pim Zwier ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds.  Op 9 november wordt de prijs van 50.000 euro - jaarlijks beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas - uitgereikt tijdens de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. 

Lees hier meer! 

Winnaar 2021: Maasja Ooms en Stefan Pavlovic

Maasja Ooms en Stefan Pavlovic krijgen dit jaar het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Op 17 november werden de prijzen van 50.000 euro elk uitgereikt op de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. De coronacrisis raakt kunstenaars hard en daarom keert het Cultuurfonds in 2021 het stipendium tweemaal uit. 

Lees hier meer!

Winnaar 2020: Aboozar Amini

Aboozar Amini (1985) ontving in 2020 het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Op woensdag 25 november werd de prijs uitgereikt tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Lees hier meer!

Winnaar 2019: Marina Meijer

Marina Meijer ontving in 2019 het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Op 27 november dat jaar werd de prijs uitgereikt tijdens de Award Ceremony van IDFA.

Lees hier meer!

Winnaar 2018: Sophie Dros

Sophie Dros ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt. Op woensdag 21 november is de prijs uitgereikt tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). 

Lees hier meer!

Eerdere winnaars

In de jaren voor 2017 gingen de prijzen naar de volgende documentairemakers: 

- Ester Gould (2016)
- Tom Fassaert (2015)
- Jessica Gorter (2014)
- Boris Gerrets (2013)
- Renzo Martens (2012)
- Klaartje Quirijns (2011)

Winnaar 2017: Reber Dosky

Reber Dosky heeft in 2017 tijdens IDFA het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds ontvangen. Het Documentaire Stipendium werd op woensdag 22 november tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) uitgereikt door Esther Gould, die in 2016 jaar het stipendium van het Cultuurfonds ontving.

Lees hier meer!