Houd cultuur voor jongeren levend!

Jongeren hebben hun eigen culturele helden en dat is fantastisch. Maar cultuur heeft zoveel meer te bieden. Met diverse projecten inspireren we jongeren om kennis te maken met onbekende cultuurvormen. Op het gebied van muziek, beeldende kunst, theater, dans, film, erfgoed, letteren, geschiedenis en natuur.

Muziek

“Genieten van muziek begint met goede educatie, want dan weet je waar je naar moet luisteren, wat het met je kan doen, waar je eigen muziektalenten liggen en hoe leuk het is om samen muziek te maken,” aldus Ellen Overweel, adviseur muziek. 

Voor haar is de BuurtOpera van Stichting de Wijkmuzikanten een goed voorbeeld van een leuk en leerzaam project. Professionele muzikanten leren jongere én oudere wijkbewoners meer over muziek, door samen met hen een buurtvoorstelling te maken. “Het is heel kleinschalig, maar ontzettend mooi, omdat muzikanten zelf de wijk in gaan, en verbinding maken met en tussen allerlei verschillende groepen.”

Andere voorbeelden van educatieve muziekprojecten:

Landelijkmuziek

Méér muziek in de klas

Structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen

Bekijk
Landelijkmuziek

Oorkaan. De Concertzaal als Klaslokaal

Oorkaan brengt circa 12.000 basisschoolleerlingen naar een concertzaal of theater.

Bekijk

Beeldende Kunst

Hans van Straten, adviseur beeldende kunst: "Ik werd als 8-jarige door mijn zus meegenomen naar het Stedelijk en zag daar voor het eerst werk van Tinguely. Met open mond heb ik staan kijken hoe de sculpturen in beweging kwamen als je op een knop drukte, magisch. Twee jaar geleden  moest ik me bij de overzichtstentoonstelling echt beheersen om niet weer op die knoppen te blijven drukken. Als je vroeg in aanraking komt met kunst dan weet je het later beter op waarde te schatten. Dát is voor mij het belang van educatie. Drempels weghalen en laten zien dat kunst leuk is. En dat het museum een toffe plek is waar je leert kijken en zelf kunt ervaren hoe leuk én soms moeilijk het kan zijn om kunst te maken."

Landelijkbeeldende kunst

Maker Faire Eindhoven

Festival voor digitale doe-het-zelvers

Bekijk
Landelijkbeeldende kunst

ARTtube in de klas

Een online museaal platform speciaal voor het voortgezet onderwijs

Bekijk

Theater, Dans & Film

"Theater, film of dans raakt pas echt als je voelt en begrijpt wat er allemaal op het podium of op het witte doek gebeurt. Daarvoor is kennis en ervaring nodig. Educatie is dé manier iedereen te leren en te laten beleven wat de podiumkunsten allemaal te bieden hebben. Een verrijking voor ieder individu en de samenleving als geheel. Een prachtige noodzaak!", vindt Myra Groenink, adviseur Theater, Dans & Film.

Zuid-Hollandtheater, dans en film

Chicks And The City

Radio door meiden uit Rijnmond

Bekijk
Landelijktheater, dans en film

Ithaka Film Festival

Filmworkshopprogramma en festival voor nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar

Bekijk

Erfgoed

Henk Dijkstra, adviseur erfgoed: "Educatieve projecten dagen je uit om actief te leren en het verleden zelf te ervaren zodat je je bewust wordt van het erfgoed om je heen. Later komt die interesse in je erfgoedroots meestal vanzelf, zoals we zien bij onze Surinaamse erfgoedprojecten. Maar als je jong bent, moet dat besef nog groeien. Daarom is het goed om kerktorens te beklimmen, zelf klokken te luiden, paard te leren rijden in de gerestaureerde, oudste manege van Nederland, stage te kunnen lopen bij de restauratie van spoorwegrijtuigen of als student oude scheepsambachten te kunnen leren om ons maritiem erfgoed intact te houden."

Landelijkmonumentenzorg

Klim naar het licht

Beklim de torens van de gerestaureerde Sint Bavo Kathedraal in Haarlem

Bekijk
Landelijkmonumentenzorg

De Hollandsche Manege

Restauratie van de stadsmanege aan het Vondelpark.

Bekijk

Geschiedenis & Letteren

Landelijkgeschiedenis & letteren

Goden van Egypte

Tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden, met veel aandacht voor jeugdige bezoeker

Bekijk
Landelijkgeschiedenis & letteren

Oorlog in mijn buurt

Ontmoetingen tussen jong en oud over de Tweede Wereldoorlog

Bekijk

Natuur

“De natuur kan niet voor zichzelf opkomen,” vertelt Martijn Kahlman, adviseur natuur. Naast dat hij belang ziet in projecten die de biodiversiteit behouden, wil hij de liefde voor landschap en natuur losmaken. “We doen ons best om de verwondering voor de natuur en landschap al bij een zo jong mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.” 

Als voorbeeld noemt hij de jaarlijkse Modderdag, die een aantal keer is ondersteund. Op deze dag spelen kinderen door het hele land buiten met modder. “Het is gewoon een hele leuke, onconventionele manier om met de natuur in aanraking te komen. Door een keertje vies te worden, leren ze hoe leuk buitenspelen is, en zo komen ze vanzelf in aanraking met de beestjes die er leven.”

Andere projecten waar jongeren zelf de natuur in gaan om iets te leren:

Landelijknatuur

Klokhuis Nationale Parken Dag

Op 1 mei gingen we met Klokhuis mee de Nederlandse natuur in!

Bekijk
Landelijknatuur

Plastic Whale Foundation

Projecten vóór plasticvrije wateren

Bekijk

Cultuur en natuur behouden

"Om cultuur en natuur te behouden en door te geven aan volgende generaties is het cruciaal dat jong en oud ermee in contact komt, het beleeft en er meer van gaat begrijpen. Educatieprojecten stimuleren deelnemers om er vaak in gezamenlijkheid van te genieten en de kracht ervan te ervaren. Dat heeft uiteindelijk ook een positieve uitwerking op de morele weerbaarheid van mensen en de sociale cohesie in de maatschappij, twee van de oorspronkelijke doelstellingen van het Cultuurfonds," aldus Wouter Steijn, hoofd bestedingen.

Landelijkmuziek

NJO Muziekzomer

Festival in Gelderland door jonge, talentvolle musici

Bekijk
Landelijkgeschiedenis & letterennatuur

Naturalis

Het biodiversiteitsinstituut in Leiden is klaar voor de toekomst

Bekijk