Industrieel erfgoed

Monumentale stoomgemalen met mensenhoge stoomketels, ranke fabrieksschoorstenen, degelijke poldermolens, watertorens, fabrieksgebouwen, het zijn bijzondere objecten uit de industriële geschiedenis van Nederland.

Vele stichtingen met een grote achterban van vrijwilligers met enthousiaste techneuten, storytellers en aanpakkers zetten zich in om deze monumenten toegankelijk te houden voor het publiek en de vele bijzondere verhalen over het ontstaan van onze moderne maatschappij te vertellen. Met het Ted Schutten Fonds, het Fonds Industrieel Erfgoed en het Techniek in bedrijf Fonds kunnen we veel educatieve -en herstelprojecten (mede) mogelijk maken. Meer lezen over Fondsen op Naam dat kan op onze fondsen pagina! 

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 voor Vereniging De Hollandsche Molen

In 2019 werd Vereniging De Hollandsche Molen gelauwerd met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege de grote actieve inzet voor de molens in Nederland. Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en hersteld en is het molenaar als beschermd ambacht op Wereld Erfgoed lijst geplaats. Een mooi voorbeeld van hoe wij industrieel erfgoed onder de aandacht brengen. Wij dragen ook actief bij in het ambachtelijke herstel van alle type molens wat veel kosten met zich meebrengt. Mede dankzij de schenkers van het Molen Restauratie Fonds, het Gezusters Kuipers-Ruurlo Fonds en het Kracht Fonds kunnen vele molens op een bijdrage rekenen.

Zilveren Anjer 2016 voor inzet molenbehoud

Een ander mooi voorbeeld van iemand die zich inzet voor industrieel erfgoed is Eric Zwijnenberg (1946, Heiloo). Zwijnenberg kreeg in 2016 de Zilveren Anjer voor zijn inspanningen ten behoeve van het molenbehoud in Nederland in het algemeen en in Noord-Holland in het bijzonder.


Voorwaarden aanvraag

Voor aanvragen bij Monumentenzorg gelden de volgende voorwaarden:

  • Het monument (object of het landschap) heeft een aantoonbare bijzondere cultuurhistorische waarde en staat als monument geregistreerd;
  • De aanvragers dienen een aantoonbaar draagvlak te hebben met een actieve achterban van leden, donateurs en vrijwilligers.
  • Het monument (object of het landschap) is toegankelijk of heeft een mate van openstelling voor publiek;
  • De aanvrager is in bezit van een stichting, een vereniging of een kerkelijke organisatie die het beheer en behoud van het gebouw als doelstelling heeft.
  • De aanvraag heeft betrekking op de restauratiekosten van het monument, de objectonderdelen of de kosten voor de vaste educatieve presentatie van het monument of de collectie.

Voor een aanvraag voor industrieel erfgoed gelden deze aanvullende voorwaarden:

Vraag aan

Voldoet jouw project aan de voorwaarden en wil je een aanvraag doen? Dat kan via ons aanvraagformulier!