Mijn begin

Cultuur is rijk, dwars, dramatisch. Relativerend en verrassend. Het kruipt waar het niet gaan kan. Cultuur vormen we samen. Makers en schenkers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers, nieuwe en oude gezichten.

Het Cultuurfonds brengt al meer dan tachtig jaar mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen, expertise, beurzen, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden.

U kunt hierin een unieke rol spelen, met een eigen fonds op naam of een andere vorm van schenken of nalaten. Niet alleen voor beeldende kunst, maar voor alle vormen van cultuur. Uw begin van iets moois.

Interview | Klein idee met grote impact

Cultuur in tijden van corona betekent ook: nieuwe oplossingen en ideeën, zowel van de makers als van het publiek. Corine en Hein Muller bedachten 'Doe mee met je AOW', een actie die ruim twee miljoen euro voor cultuur opleverde. Jos van Wees en Rogier Kappers maken een voorstelling die mensen, ondanks de anderhalve meter afstand, verbindt. De vier spraken elkaar over het belang van het steunen van cultuur.

Heeft u behoefte aan meer informatie of een eerste kennismaking?

Voor meer informatie en inspiratie kunt u vrijblijvend onze brochure aanvragen.

Of neem contact op met een van onze adviseurs:

Marceline Loudon, Rosanne Hilverda, Marijke Naber en Stijn de Koning
mecenaat@cultuurfonds.nl
Tel: (020) 520 6130

Hoe cultuur een dorp verbindt

Met hun ‘Nijman Biermasz 17 dorpen fonds’ steunen Trudeke Biermasz en Frans Nijman culturele activiteiten in de Friese dorpen waar zij vroeger huisarts waren. Theatermaker Lieuwe Tolsma is een van de velen die met behulp van hun fonds voorstellingen kan maken. Een gesprek tussen twee gevers en een ontvanger. Trudeke Biermasz: “Per saldo worden we er rijker van.”

Het mecenaat als alternatief applaus

Het mecenaat heeft eigenlijk altijd bestaan, ook al was het misschien niet altijd zichtbaar. Helleke van den Braber, hoogleraar mecenaatstudies: "Ik zie het als een vorm van uitwisseling en samenwerking tussen gever en ontvanger, ondersteuner en maker."  

Overzicht van alle fondsen

Ruim 450 bevlogen schenkers hebben bij het Prins Bernhard Cultuurfonds een eigen cultureel fonds, met een zelfgekozen naam en doelstelling. Samen met het Cultuurfonds besteden zij hun fonds aan projecten en personen, bij leven of als nalatenschap. Bekijk hier het volledige overzicht.

CultuurFonds op Naam

Bij ons kunt u uw eigen fonds instellen met een specifiek doel zonder dat u daar een aparte stichting voor hoeft op te zetten. Dat scheelt tijd, geld, administratie, beheer en u hoeft geen bestuur te benoemen. Wij nemen u al het werk en de zorg uit handen maar u blijft uiteraard wel betrokken bij het reilen en zeilen van uw fonds. Meer weten? Vraag een brochure aan.

De Moderne Mecenas

De film 'De Moderne Mecenas' volgt een groep schenkers die zich belangeloos inzet om cultuur levend te houden. Tegelijkertijd geeft het een kijkje achter de schermen van het grootste cultuurfonds van Nederland.

Waarom geeft u?

"Ik vind het een mooie gedachte dat het Cultuurfonds via ons fonds op naam ook later nog mooie dingen kan doen, in de geest van hoe Heidi en ik het hebben bedoeld." 

- Ben Vos, insteller van het HeBe Fonds 

Het familiefonds wordt voortgezet

Het Hausta Donans fonds is in 2010 opgericht door Huib en Mieke de Haas van Dorsser-Udo. Hun zoon Hugo zal samen met zijn vrouw het familiefonds op termijn voortzetten: "Mijn ouders genoten vooral in de jaren 60 en 70 van de nieuwe vrijheid in de kunst, van bijvoorbeeld componist Ton de Leeuw, het Werktheater, het Mickery Theater, maar ook van de musical Hair. Ze wilden iets terug doen voor de moderne kunst." Bekijk de video over het Hausta Donans Fonds.