Museumprijs 2021: Digitaal verhaal

Het moment is weer daar je kunt stemmen op de VriendenLoterij Museumprijs 2021. De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren

Digitaal Verhaal

Het thema voor dit jaar is Digitaal Verhaal. Musea bereiken en inspireren hun publiek onder andere met digitale toepassingen en maken daarmee museumbezoek gemakkelijker en toegankelijker. De Museumprijs 2021 heeft de kracht van digitale middelen als thema. We zijn op zoek naar onderscheidende digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunen. Zowel kleine, slimme oplossingen op een laagdrempelige manier als uitgebreidere en ingewikkeldere digitale content kunnen grote impact hebben. Maak het verhaal (ook) digitaal!

Shortlist 2021

Amsterdam Museum, Kasteel Hoensbroek en Museum Volkenkunde gaan vanaf vandaag de strijd met elkaar aan om de meeste stemmen van het publiek te vergaren. Deze drie musea zijn namelijk genomineerd voor de VriendenLoterij Museumprijs 2021. Het winnende museum krijgt een bijdrage van 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren.

Lees meer!

Op de hoogte gehouden worden?

Houd onze Instagram in de gaten voor het laatste nieuws, een kijkje achter de schermen, mooie video's van de genomineerden en meer!


Klik hier voor Instagram!

Stem nu!

Stem t/m 26 november op jouw favoriete museum! Wie weet ontvangt jouw favoriete museum de hoofdprijs van € 100.000 euro voor de realisatie van de museumdroom. Met jouw stem maak je bovendien kans op een exclusieve VIP-avond in een topmuseum, of 1 van de nieuwste iPads!

 Ik wil stemmen!

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum nodigt als innovatief stadsmuseum bewoners en bezoekers van Amsterdam uit om mede-eigenaar te worden van de stad– een metropool in het klein.   

Bekijk de video!

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste, best bewaarde en toegankelijke kastelen van Europa, brengt eeuwenoude geschiedenis ‘naar het nu’. 

Bekijk de video!

Jurybezoek genomineerde musea 2021

Een jury van experts heeft de 9 genomineerde musea van dit jaar bezocht om zo tot een shortlist van 3 musea te komen. Deze shortlist is op 3 november 2021 bekend gemaakt. Op deze drie musea kan het publiek stemmen. Het publiek bepaalt zo welk museum €100.000,- wint.

Bekijk de video!

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is een museum over mensen en staat, als één van de oudst volkenkundige musea ter wereld, midden in de actualiteit. 

Bekijk de video!