Museumprijs 2021: Digitaal verhaal

Het moment is weer daar: musea kunnen zich  aanmelden voor  de BankGiro Loterij Museumprijs 2021. De prijs van € 100.000 wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro LoterijOmdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren.

Digitaal Verhaal

Het thema voor dit jaar is Digitaal Verhaal. Musea bereiken en inspireren hun publiek onder andere met digitale toepassingen en maken daarmee museumbezoek gemakkelijker en toegankelijker. De Museumprijs 2021 heeft de kracht van digitale middelen als thema. We zijn op zoek naar onderscheidende digitale middelen die het verhaal van het museum ondersteunenZowel kleine, slimme oplossingen op een laagdrempelige manier als uitgebreidere en ingewikkeldere digitale content kunnen grote impact hebben. Maak het verhaal (ook) digitaal! 

Criteria Museumprijs 2021:

  • Versterkt en verrijkt de digitale oplossing de presentatie? Op welke wijze beïnvloedt deze de relatie online/on site ten positieve? Vergroot het de publieksbeleving? Zorgt het voor meer plezier tijdens het museumbezoek?  

  • Op welke wijze weet het museum de toegankelijkheid te vergroten met digitale activiteiten? Is een bezoek makkelijk te regelen? Het museum goed te vinden?  

  • Een goede online presentatie, ook kleinschalig, helpt nieuw publiek aan te trekken of juist een stevige basis voor trouw publiek, museumvrienden of vrijwilligers te leggen. Zet het museum slimme socials in voor het vinden van een jonger publiek of andere innovatieve ideeën om speciale doelgroepen aan te trekken? 

  • Zorgen de digitale middelen ervoor dat de inhoud van de presentatie vooraf, tijdens en na het bezoek beter beklijft? Is er een digitale ‘voorbeschouwing’ of ‘nabeschouwing’? Vergroot de toepassing de impact van de content?