26 nieuwe Fondsen op Naam

Bij het Cultuurfonds zijn er ook dit jaar weer nieuwe CultuurFondsen op Naam bijgekomen, voor het ondersteunen van cultuur en natuur in Nederland. Zoals het Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds, Techniek in Bedrijf Fonds en het Fonds Kindercultuurfonds.
16 februari 2021
26 nieuwe Fondsen op Naam
Fotocredits:
Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds

Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds

Het Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds is ingesteld volgens zijn wens met betrekking tot zijn nalatenschap.

Opkomende of gevestigde ontwerpers, kunstenaars, (interieur)architecten en museumbelichters kunnen een aanvraag indienen voor onderzoeksprojecten of een beurs voor coaching, begeleiding of bijscholing op het gebied van lichtontwerpen, in binnen- en buitenland.

Henk van der Geest (1952-2019) was een lichtontwerper die zich hard maakte voor de ontwikkeling van het vak lichtontwerpen als artistieke discipline. Zijn credo, ook voor het fonds, is dat niet de techniek maar de artistieke en/of inhoudelijke visie uitgangspunt is voor lichtplannen of belichting van (muziek)theatervoorstellingen en concerten, tentoonstellingen en exposities, gebouwen en (openbare) ruimtes.

Op de pagina van het Henk van der Geest Lichtontwerpen Fonds meer over dit fonds.

Techniek in Bedrijf

Het Techniek in Bedrijf Fonds is een fonds op naam dat is ingesteld door een bedrijfskundig ingenieur (66). Vanuit zijn technische en bedrijfskundige achtergrond voelt hij zich verbonden met technisch erfgoed dat in de bedrijfsoefening is gebruikt. Het kan gaan over industrieel erfgoed maar ook mobiel erfgoed zoals bedrijfsvaartuigen. Zelf heeft hij zeereizen gemaakt met de driemast topzeilschoener Oosterschelde.

Het Techniek in Bedrijf Fonds ondersteunt onder andere projecten op het gebied van verwerving van technisch erfgoed. Dit ten behoeve van het behoud ervan. Ook het conserveren van technisch erfgoed wordt ondersteund door Techniek in Bedrijf. Aanvragers die zich bezighouden met het behouden van kennis en vaardigheden in het bedienen en onderhouden van de technische middelen, kunnen ook bij dit fonds terecht. Net als projecten die technisch erfgoed toegankelijk maken voor publiek.

Fonds Kindercultuurfonds

Het Fonds Kindercultuurfonds is ingesteld door een voormalig ondernemersechtpaar. Vanuit de opbrengsten van de door hen verkochte onderneming willen zij iets teruggeven aan de maatschappij. Zij vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur, en leren kijken. Dit fonds ondersteunt projecten die beeldende kunst en podiumkunsten onder de aandacht brengen van kinderen. Bijvoorbeeld: deelname aan educatieve projecten, museumbezoek, en ook het bijwonen van theatervoorstellingen en concerten.

Overige fondsen op naam

Hiernaast zijn er nog 23 nieuwe fondsen op naam. Met doelstellingen variërend van beeldende kunst en urban art tot talent en natuureducatie. Deze fondsen en alle andere fondsen op naam kunt u hier vinden. Mocht u zich aangesproken voelen door de doelstelling van een fonds dan kunt u overwegen een aanvullende schenking te doen. Dit is mogelijk vanaf 1000 euro.

Denkt u erover om een fonds op naam bij het Cultuurfonds in te stellen?

Wilt u met ons verkennen of u een CultuurFonds op Naam kunt instellen, nu en/of voor later via uw testament, neem dan vooral contact op. We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.