29 podiumkunsten producenten krijgen 1 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds

Goed nieuws voor 29 producenten! Kickstart Cultuurfonds doneert ruim 1 miljoen euro aan 29 producenten van professionele podiumkunsten. Producenten konden een aanvraag indienen om hun producties coronaproof te maken om zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.
16 september 2020
29 podiumkunsten producenten krijgen 1 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds
Fotocredits:
Ashton Brothers. Door Floris Heuer

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen producenten van professionele podiumkunsten die nog niet eerder hebben aangevraagd, in de week van 21 september nog voor de laatste keer de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.

Een greep uit de producenten die een bijdrage krijgen:

Ashton Brothers

De Ashton Brothers maken de coronaproof voorstelling A medicine show. Deze voorstelling is gebaseerd op de successhow Charlatans waarmee de Ashtons Brothers van 2007 tot 2012 furore maakten. Met de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds kan A Medicine Show reisbaar worden gemaakt en kunnen de Ashton Brothers de voorstelling op verschillende plekken in het land spelen.

Stichting eenvijfvijf

155 (eenvijfvijf) is een danscollectief. Zij maken, nadat een andere voorstelling als gevolg van corona werd gecanceld, een nieuwe voorstelling die voldoet aan de anderhalvemeter-samenleving.

Beeld: Tarona

Deze nieuwe voorstelling Stuk gaat over vier jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt. Met de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds kunnen extra spelers worden ingewerkt en worden de verminderde uitkoopsommen opgevangen. Stuk speelt van 8 oktober tot eind december.

Stichting Twee-ater

Theaterproducent Twee-ater, die voorstellingen produceert voor kinderen vanaf 2 jaar, kan minder mensen ontvangen vanwege de corona-maatregelen. De tekortfinanciering wordt aangevuld vanuit Kickstart Cultuurfonds.

Annelien Hoedjes, Producent 2-ater Producties, vertelt: “Dankzij het Kickstart Cultuurfonds hebben wij de financiële zekerheid gekregen om de nieuwe jeugdvoorstelling ‘’Het Muizenhuis, Sam & Julia op reis’’ te kunnen maken. 2021 is het jubileumjaar van 10 jaar Muizenhuis en dat gaan we nu écht vieren in theaters door heel Nederland!”

Noordpool Orkest

Deze bigband met strijkers en houtblazers uit Groningen maakt drie nieuwe producties, passend bij de anderhalvemeter-samenleving. James Bond, Peter Gabriel’s JazzRockSuite en de jonge rapper S10 worden ten gehore gebracht.

Het Noordpool Orkest op Koningsdag in Groningen

Reinout Douma, artistiek leider en dirigent Noordpool Orkest, vertelt: “Bijzonder trots waren we dat we afgelopen jaren met zo weinig subsidie zo veel publiek konden bereiken. Dit jaar werd alles anders en leek het bijna onmogelijk om nog als voltallig orkest in grote zalen te kunnen spelen. Dankzij het voortvarende initiatief van het Kickstart Cultuurfonds kunnen we komende maanden drie nieuwe concertseries realiseren. Met gezonde spanning bestormen we straks gretig het podium als was het ons eerste concert.”

Over Kickstart Cultuurfonds

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. 

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.