31 groene daken in Bredase nieuwbouwwijk Drie Hoefijzers Noord

In de nieuwbouwwijk Drie Hoefijzers Noord, aan de rand van Linie-Zuid, zijn 31 bergingen voorzien van een groen dak. Daarmee is er in dit deel van Breda in één klap bijna 160 m2 groen bijgekomen. Het project is een initiatief van buurtbewoners en mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van het Cultuurfonds Noord-Brabant.
26 oktober 2021
31 groene daken in Bredase nieuwbouwwijk Drie Hoefijzers Noord

Solveig van Mourik - van der Bruggen is de kartrekker van het buurtproject: "Toen wij hier een jaar geleden kwamen wonen, was deze buurt net opgeleverd en nogal kaal en versteend. Een groen dak stond dan ook hoog op ons verlanglijstje. Goed voor het klimaat, de beestjes én het ziet er ook nog eens gezelliger uit. Toen we in de buurtapp vroegen, wie er ook interesse hadden, meldden zich meteen een groot aantal buurtjes.” Ze plaatsten de opdracht bij Green Revolution, het bedrijf van Mattijs van Dalen op STEK in Breda. Hij wees ze op subsidiemogelijkheid vanuit de Provincie Noord-Brabant voor dit soort groene buurtprojecten. Solveig: "Ik stopte briefjes bij bewoners van omliggende straten in de bus - wie weet wilden zij ook mee doen? Het is een beetje uit de hand gelopen: er meldden zich in totaal 30 buurtjes."

Groene daken

Na toekenning van de provinciale subsidie, zijn afgelopen week de groene daken in twee dagen tijd gerealiseerd door Mattijs samen met tien tweedejaars MBO-studenten van de opleiding Urban Green Development van Curio. Mattijs: "Normaal leg ik deze daken in mijn eentje aan, maar dit waren er zo veel, dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Ik zet mij in voor de ontwikkeling van de groene opleidingen van Curio. Mede door een innovatietraject vormen dit soort projecten in de praktijk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de studenten."

Klimaatweek

Eén berging moet nog voorzien worden van een groen dak, dat gebeurt op 4 november tijdens de Klimaatweek. De klimaatburgemeester zal samen met de wethouder het laatste groendak realiseren. Solveig: "We willen hiermee buurtgenoten en eigenlijk alle Bredanaars stimuleren om hun eigen woon- en leefomgeving te vergroenen en waterbewustzijn te promoten. Wie weet inspireren we nóg meer mensen om gezamenlijk groene daken op hun bergingen aan te gaan leggen?"