Steun cultuur in de buurt: Anjeractie 22 t/m 30 mei

De jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds is van start en loopt tot en met 30 mei 2020 via een mobiele collecte. De collecterende clubs mogen dit jaar 100% van de opbrengst houden. Geef ook en houd de lokale kunst- & cultuurclubs in leven!
24 april 2020
Steun cultuur in de buurt: Anjeractie 22 t/m 30 mei

Duizenden collectanten zetten zich in voor cultuur en natuur in Nederland. Samen komen ze in actie om hun clubkas aan te vullen voor nieuwe instrumenten, kostuums, verf of oefenruimte. Zo ook Sara van Melle (13) van Stichting Divertimento.

Sara: 'we zijn een stichting met verschillende strijkorkesten met mensen van verschillende leeftijden. Daarin wordt er bijvoorbeeld cello, contrabas en viool gespeeld. We zijn een grote groep en maken met z’n allen klassieke muziek, elke woensdag. Ik speel zelf viool. Dat doe ik al 7,5 jaar.'

Hoe de Anjeractie verloopt bij haar orkest? 'Volgens mij gaat het best goed. Je kan heel makkelijk een appje sturen naar je opa en oma, met een berichtje: "Wil je doneren? Klik hier." Ik denk dat het mobiel goed werkt, want je vrienden willen sowieso doneren!'

Elkaar motiveren

Sara: 'Ik heb de donatielink naar mijn oppassen, tantes, ooms en vrienden geappt. Ik heb dan ook best persoonlijke berichten gestuurd: "Hoi, je weet dat ik viool speel, wil je wat doneren om dit te ondersteunen?". Via een groepsapp houden de leden van Stichting Divertimento elkaar zo nu en dan op de hoogte: dan wordt er info uitgewisseld als er weer een donatie binnen is, om elkaar te motiveren om geld op te halen.

Trombonist Nicolai van Stolwijk (13)

Nicolai Stolwijk (13) speelt al sinds zijn achtste trombone en heeft eerder ook met de Anjeractie geld ingezameld voor de Damiatenband in Haarlem. Dit jaar speelt hij bij het Amsterdam Young Philharmonic. 'We repeteren op dit moment niet. Voor de quarantaine waren we met Beethoven 6 en Mozart 32 bezig. Ik mis het wel een beetje. Het is altijd wel gaaf om samen te spelen.'

Nicolai is duidelijk gek op muziek maken. 'Trombone heeft een heel mooie klank, wat je niet verwacht van een blaasinstrument. Je kan er een heel zachte klank mee maken. Vooral als je met meerdere trombones speelt, een kwartet of trio of duet, dat is dan heel mooi.'  

Mobiele collecte: hoe werkt het?

Dit jaar loopt de collecteweek van het Cultuurfonds anders dan andere jaren. Omdat het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar 80 jaar bestaat én dit jaar voor de 75e keer de Anjeractie organiseert mogen collecterende verenigingen eenmalig 100% van de opbrengst zelf houden.

Door de coronamaatregelen zal er niet fysiek, maar via de mobiele telefoon worden gecollecteerd.

De mobiele collectant stuurt een Whatsapp berichtje binnen het eigen netwerk. Nu is het de bedoeling dat de ‘collectant’ het naar zoveel mogelijk leden en vrijwilligers stuurt en zij weer naar zoveel mogelijk van hún vrienden, familie en bekenden. Hoe meer kralen aan de geefketting, hoe groter het succes!  

Als de ontvanger in het appje klikt op ‘doneer', komt er automatisch een verbinding met de bank-apps op zijn/haar telefoon. De ontvanger kiest de bank waarmee hij wil betalen, kiest een bedrag, en klaar! 

Het werkt net zo makkelijk als een betaalverzoek dat diegene misschien wel eens stuurt na een etentje of betaling van een gemeenschappelijk cadeau.

Voor de mobiele collecte voor de Anjeractie 2020 maken we gebruik van het platform van de Mobile Interaction Company. De berichten en betaalverzoeken die u voor deze actie van relaties zou kunnen ontvangen bevatten daardoor urls op het domein mii.io.

Heb je geen app ontvangen maar wil je wel graag doneren?

Geef dan een eenmalige bijdrage. Op cultuurfonds.nl/collecte kun je zelf de hoogte van je donatie bepalen. Het Cultuurfonds besteedt jouw gift aan cultuur- en natuurorganisaties die nu allerlei extra kosten moeten maken om publiek te ontvangen en voorstellingen aan te passen.