Bas Kosters krijgt Cultuurfonds Mode Stipendium

Grote modeprijs uitgereikt in Stedelijk Museum Amsterdam
Amsterdam, 13 april 2018

Modeontwerper Bas Kosters kreeg op vrijdag 13 april het Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt in het Stedelijk Museum Amsterdam. "Het Cultuurfonds Mode Stipendium staat symbool voor een nieuwe en belangrijke stap in mijn carrière", aldus Bas Kosters. 

Grote modestimulans
Het Cultuurfonds Mode Stipendium werd in 2011 bij het Prins Bernhard Cultuurfonds ingesteld door een anonieme mecenas. Het stipendium bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en een door Ted Noten ontworpen wisseltrofee - de poedel. Dankzij het Cultuurfonds Mode Stipendium worden ontwerpers in staat gesteld een volgende stap te zetten in hun carrière. De wisseltrofee werd aan Kosters uitgereikt door Ronald van der Kemp, die het stipendium vorig jaar ontving. Andere eerdere ontvangers zijn Jan Taminiau (2013), Iris van Herpen (2016), Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013) en Youasme Measyou (2015).

Juryrapport
Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, deelde het juryrapport van de gelauwerde Kosters: “In tijden waarin we diversiteit willen omarmen koestert de commissie juist de Nederlandse diversiteit, en deze ontvanger is de verpersoonlijking van die diversiteit.  Daarnaast roemde de commissie de reikwijdte van het oeuvre van de achtste ontvanger in de estafette van excellente talenten die hem voorgingen.

“Bas Kosters is met recht een vaandeldrager voor de Nederlandse modevormgeving.”


Foto: Reinier@RVDA

HOPE by Bas Kosters
De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke ceremonie in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarbij Bas Kosters tevens een performance gaf met nieuw werk. Kosters maakte van de gelegenheid gebruik om nieuw werk te showen waarbij het thema "HOPE" centraal staat. Kosters over zijn nieuwe werk: 'HOPE staat voor het koesteren van dromen, en dat ze uit kunnen komen, aan licht zien aan het eind van een tunnel, of het willen zien. HOPE staat voor een frisse start, de wedergeboorte, de sunny side up'.