Bijna een miljoen euro voor herstel van monumenten

In het eerste kwartaal van 2020 heeft het Cultuurfonds bijna een miljoen euro toegekend aan monumenten. Hiermee worden 52 bijzondere projecten mogelijk gemaakt: van het herstel van historische schepen tot een bergdierenrots in Blijdorp en van molens tot de digitale reconstructie van gewelfschilderingen.
28 april 2020
Bijna een miljoen euro voor herstel van monumenten
Fotocredits:
Bergdierenrots. Blijdorp, Rotterdam

Digitale reconstructie van 'De Nachtwacht van Enkhuizen'

De Zuiderkerk in Enkhuizen (bouwjaar 1422) staat ook wel bekend als het huis van 'De Nachtwacht van Enkhuizen'. Op het plafond zijn namelijk prachtige, maar helaas vervaagde gewelfschilderingen te bewonderen. Het stadsbestuur gaf in 1484 aan een onbekend gebleven kunstenaar de opdracht het houten tongewelf van de Zuiderkerk te beschilderen met verschillende verhalen uit het oude en nieuwe testament. 

In totaal zijn er 54 panelen beschilderd, die een vertellende reeks vormen. De schilderingen uit 1484 zijn in 1609 overgeschilderd met gele verf en later met wit en blauw. Bij de restauratie tussen 1910 en 1918 zijn de verflagen weggekrabd. Doch, de schilderingen eronder zijn vervaagd. Daarom worden de schilderingen nu digitaal geretoucheerd en gereconstrueerd schilderingen op basis van historisch en materiaal technisch onderzoek. 

De digitale reconstructie zal voor bezoekers met Augmented Reality via tablets zichtbaar zijn.

Gewelfschildering in de Zuiderkerk

Restauratie van de bergdierenrots in Blijdorp

De bergdierenrots in Blijdorp te Rotterdam is niet zomaar een bergdierenrots. Hij is namelijk ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. De rots wordt herbouwd naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1938. Van Ravesteyn is een van de weinige architecten die een gehele dierentuin naar eigen inzicht heeft mogen ontwerpen.

De rots is momenteel afgesloten voor publiek. Na de restauratie zal de rode panda zijn intrek nemen op de rots, waar iedereen de rots en de panda kan aanschouwen. 

Vraag aan!

Er zijn alweer veel nieuwe aanvragen binnen voor ondersteuning van monumenten en blijf dat ook vooral doen! Kijk op Aanvragen voor meer het aanvraagformulier en voor meer informatie.

Naast het beoordelen van al die aanvragen, bespreekt de adviescommissie Monumentenzorg op 18 juni a.s. de actuele situatie en de gevolgen daarvan voor de erfgoedsector. Zo kunnen we ondersteuning geven daar waar het nu het hardste nodig is.

Heb je als erfgoedorganisatie vragen of problemen met de uitvoering van bestaande projecten en activiteiten? Geef deze dan door aan ons dan nemen wij contact met je op.

Mail naar monumentenzorg@cultuurfonds.nl.

De restauratie van stevenklipper Hugo Grotius 

Nog een laatste bijzonder erfgoedproject dan: de restauratie van het schip Hugo Grotius. Het is de enige 19e eeuwse stevenklipper die nog bestaat.

De Hugo Grotius heeft altijd onder Nederlandse vlag gevaren. In de beginjaren als imposante tweemaster onder zeil, later als sleepschip en uiteindelijk ruim een eeuw lang als zelfstandig varend motorvrachtschip. Het schip staat daarmee symbool voor belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse scheepvaart en scheepsbouw en voor internationale Rijnvaart. 

Na de restauratie zal het schip ingezet worden als leeromgeving voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt en van het (V)MBO. Daarnaast kan een breed publiek het schip bezoeken tijdens culturele en maritieme evenementen.