Brabant Bokaal voor Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns

De Brabant Bokalen van het Cultuurfonds Noord-Brabant gaan dit jaar naar Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns, vanwege hun grote inzet voor cultuur en natuur in de provincie.
3 december 2018
  • Ans Buys
  • Mark Kapteijns
Brabant Bokaal voor Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns

Op maandag 3 december heeft Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen uitgereikt op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch. De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. 

Van boerendochter tot topbestuurder
Haar levensverhaal lijkt op een roman: van boerendochter tot topbestuurder in Brabant. Ans Buys krijgt de Brabant Bokaal voor haar onvermoeibare inzet en gedrevenheid voor cultuureducatie in Brabant en ver daarbuiten en voor haar bestuurlijke werkzaamheden voor tal van culturele instellingen.

De redder van het Halvezolenlijntje
Gerard van Esch wordt onderscheiden voor zijn jarenlange vasthoudende en inspirerende inspanningen voor behoud en zinvolle herbestemming van uniek onvervangbaar cultureel en natuurlijk erfgoed. Door zijn inzet zijn de Langstraatregio en het spoorwegtracé rondom ’s-Hertogenbosch - oftewel: het 'Halvezolenlijntje' - binnen Europa op de kaart gezet.

Filmende boswachter
Boswachter Mark Kapteijns is volgens het Cultuurfonds Noord-Brabant heel belangrijk voor zijn bijdrage aan het natuurbewustzijn in de provincie. Met zijn natuurfilms van uitzonderlijke kwaliteit vergroot hij het besef dat de natuur beschermd moet worden, aldus het Cultuurfonds.

De Brabantse Hoeders
De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Bekijk hieronder de videoportretten van de winnaars: