Brabant Bokalen uitgereikt aan Charlotte Landsheer, Willfred van der Kloet en Aat Rietveld

Drie bevlogen Brabanders ontvangen de Brabant Bokaal 2019 voor hun buitengewone inzet voor cultuur en natuur in Brabant.
's Hertogenbosch, 25 november 2019
Brabant Bokalen uitgereikt aan Charlotte Landsheer, Willfred van der Kloet en Aat Rietveld
Fotocredits:
Angeline Swinkels. 's Hertogenbosch

De Brabant Bokalen 2019 zijn door Jan Post, vicevoorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch uitgereikt aan:

Charlotte Landsheer (’s-Hertogenbosch)

Charlotte Landsheer ontvangt een Brabant Bokaal 2019 voor haar passie en inzet in de keramiek. Als directeur van het keramisch atelier en sociale werkplaats Cor Unum in 's Hertogenbosch zet ze zich in voor allerlei soorten mensen: van studenten tot mensen die op hun levens- of werkpad gestruikeld zijn. Onder de inspirerende leiding van Landsheer leren ze bij Cor Unum de fijne kneepjes van het keramiek-vak. Met succes: Cor Unum werkt samen met – en in opdracht van – internationale ontwerpers.

Willfred van der Kloet (Ulvenhout)

Willfred van der Kloet ontvangt een Brabant Bokaal 2019 voor zijn inspirerende rol in de amateurmuziek. Van der Kloet is van onschatbare waarde voor de blaasmuziek in Noord-Brabant. Niet alleen vanwege zijn bestuurlijke inzet in het verenigingsleven. Als een uitgesproken verbinder moedigt hij het samenspel tussen amateur- en professionele muzikanten aan - met succes!

Aat Rietveld (Breda)

Aat Rietveld ontvangt een Brabant Bokaal voor zijn onvermoeibare inzet aan natuurbehoud en de leefomgeving van de bij in het bijzonder. Zijn inspanningen voor bijen, imkers en bijenhouderijen zijn van grote betekenis voor onze provincie en ver daarbuiten. Daarnaast heeft Rietveld zich jarenlang ingezet voor schuldhulpverlening en de strijd tegen onrecht en armoede.

De uitreiking
Tijdens de uitreiking werd iedere laureaat geëerd met een optreden: dichter en performer Dean Bowen droeg een gedicht voor aan Charlotte Landsheer. Willfred van der Kloet werd verrast met een optreden van violiste/zangeres Claire Adams, winnares van de Jacques de Leeuw Prijs 2019. Panama Pictures, het dansgezelschap waarbij dans en circus moeiteloos in elkaar overlopen, had een optreden in petto voor Aat Rietveld.

De Brabant Bokaal
De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt sinds 2008 uitgereikt. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders.

De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project. De Brabant Bokaal vormt een elk jaar groeiende slinger van zilveren bokalen, die alle laureaten met elkaar verbindt. De bokalen en de bijpassende draagspeld zijn ontworpen door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.