Brabants Boek Present nu ook als e-book én gesproken boek cadeau

Met een e-book én gesproken boek willen Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt het Brabants Boek Present nog toegankelijker maken. Vanaf zaterdag 4 september verspreiden 89 Brabantse boekwinkels het literaire cadeau van schrijfster Vrouwkje Tuinman aan lezers in de provincie. Haar novelle Tijdelijk verblijf is vanaf dat moment als e-book beschikbaar voor leesliefhebbers.
23 augustus 2021
Brabants Boek Present nu ook als e-book én gesproken boek cadeau

Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de derde keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. Van zaterdag 4 september t/m zondag 3 oktober 2021 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers, die voor € 12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels. Met een QR-code in het cadeauboekje is het verhaal van Vrouwkje Tuinman ook direct digitaal te lezen of als present door te geven.

Eindhovens politieonderzoek als vertrekpunt 

Tuinman dook voor haar novelle de Brabantse historische archieven in en stuitte op een politieonderzoek uit Eindhoven dat haar vervolgens niet meer losliet. In 1959 overleden kort na elkaar drie broers uit een Eindhovens gezin. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren vijftig in deze stad.”

Over het boek

Eindhoven maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Een jonge weduwe bouwt er eind jaren vijftig aan een toekomst voor haar kinderen. Onder haar leiding groeit een smoezelig pension uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt,ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt.

In Tijdelijk verblijf schetst Vrouwkje Tuinman aan de hand van waargebeurde feiten het beeld van een moeder die poogt te overleven door de overtuiging dat het, in deze ‘stad van de toekomst’, geen zin heeft nog over het verleden te praten.

Over de schrijver

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Voor haar bundel Lijfrente ontving ze de Grote Poëzieprijs 2020. Haar laatste roman Afscheidstournee, verschenen in 2016, beschrijft het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Tuinman werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits.

Gesproken boek 

Vanaf 6 november a.s. zal Tijdelijk verblijf ook als gesproken boek verschijnen. Dit jaar exclusief bij de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Op initiatief van de Stichting Brabantse Hoeders wordt dit gesproken boek op 6 november in de Bibliotheek LocHal in Tilburg gepresenteerd.

Deze derde editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Cossee.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl