Interview | Initiatiefnemers Doe mee met je AOW

Het idee ontstond in mei aan de keukentafel van Hein Muller en Corine Muller-Bauer in Bussum. Ze besloten om hun AOW-vakantiegeld dit jaar volledig aan cultuur te schenken en anderen te inspireren met de actie “Doe mee met je AOW”. Hiermee willen ze iets terugdoen voor de cultuursector die nu in zwaar weer verkeert door de coronacrisis. Acteur Gijs Scholten van Aschat wierp zich op als aanjager.
19 mei 2020
Interview | Initiatiefnemers Doe mee met je AOW
Fotocredits:
Corine Muller-Bauer en Hein Muller

UPDATE 21 mei: Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, gaat de opbrengst van de actie #DoeMeeMetJeAow verdubbelen! Ze liet ons het volgende weten: "Prachtig dat er zo'n initiatief uit de samenleving komt. Ik steun het met liefde en geld: iedere opgehaalde euro verdubbelen we."

Een alternatieve bestemming voor jouw vakantiegeld

Op woensdag 20 mei ontvangen veel ouderen hun jaarlijkse AOW-vakantiegeld. Geld dat dit jaar mogelijk niet aan een vakantie zal worden uitgegeven. Als ondertekenaars hebben wij daarom besloten om ons AOW-vakantiegeld - of tenminste een deel daarvan - aan de culturele sector te schenken, aldus Hein Muller en Corine Muller-Bauer in het pamflet dat deze week de landelijke pers haalde.

We roepen alle ouderen die daartoe de financiële mogelijkheden hebben op om hetzelfde te doen. Dus: doe mee met je AOW, en schenk - geheel of gedeeltelijk - vóór 20 juni jouw vakantiegeld aan de culturele sector. Iedere bijdrage is welkom.

Wij belden met initiatiefnemer Hein Muller en Gijs Scholten van Aschat.

Hoe zijn Corine en jij op deze actie gekomen, Hein?
Hein: "Het is getriggerd door de aflevering van Buitenhof waarin Ramsey Nasr over de Decamarone spreekt, alsmede door de cultuur die nu helemaal stilligt. Daardoor ga je toch nadenken over het belang van de cultuur in deze barre tijden en überhaupt in de maatschappij. Corine en ik zijn gezegend met een tuin. We hebben het goed, om het maar zo te zeggen. Zij had tijdens het tuinieren geroepen: ‘binnenkort krijgen we weer ons vakantie-AOW, maar we gaan toch niet met vakantie! Zullen we het niet doneren aan de kunsten? En moeten we niet een actie opzetten?'"

Het bekt wel lekker: 'Doe mee met je AOW'. Hebben jullie die slogan zelf bedacht?
Hein: "De slogan hebben we samen aan de keukentafel bedacht. Wij zeggen hiermee als publiek: laten we wat inzamelen voor de kunsten. Ook om hiermee een signaal af te geven aan beleidsmakers dat we kunst en cultuur belangrijk vinden."

"We gaan geregeld naar het theater of de film. We zijn gewoon publiek, het is niet dat we kenners zijn. Het is belangrijk om jezelf en de wereld op deze manier te leren kennen. Soms kunnen kunstenaars dingen vooruitzien die nog niet zichtbaar zijn en dan een aantal jaren later…"

Hoe is het balletje gaan rollen?
Hein: "Ik heb via een kennis contact gezocht met het Cultuurfonds en ben op zoek gegaan naar een partij die een website kon maken. Mijn jongere broer heeft eerder samengewerkt met Gijs Scholten van Aschat. Die was gelijk enthousiast en wilde zijn medewerking verlenen. Ik wist ook wel dat hij voorzitter was geweest van de Akademie van de Kunsten (opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, red). Ook heb ik hem wel eens de kunsten horen verdedigen. Dat kan hij heel goed. En hij is een prettig mens."

Gijs Scholten van Aschat. Foto: ANP

Gijs, wat was je eerste reactie toen Hein Muller je benaderde?
Gijs: "Ik vond het geweldig uiteraard, zo'n actie. Het is iets wat uit de gemeenschap zelf komt, ons publiek die zegt: we missen jullie en we doen wat terug. Dat vind ik een heel mooi, empathisch, humaan gebaar dat om navolging vraagt. Voor iedereen die het zich kan permitteren, natuurlijk."

Hoe merk jij de gevolgen van de Coronacrisis in je werk?
Gijs: "Er is nu geen werk. Punt. Ongeveer 70% van onze hele creatieve industrie bestaat uit zzp’ers zonder vast salaris. Er gaat niks door, dus het is behoorlijk heftig voor iedereen. Ook voor Toneelgroep Amsterdam, waar ik werk. Maar wij worden gesubsidieerd door het Rijk en de gemeente en we hebben reserves, dus we kunnen nog wel even. Hoewel we natuurlijk ook niet weten voor hoe lang."

Sommige mensen zouden zeggen dat het doneren van je AOW maar een druppel op een hete plaat is voor de noodsituatie waarin veel culturele instellingen zich nu bevinden. Waarom denk je dat zo’n actie toch zinvol is?
Gijs: "Dit initiatief zal niet de Stopera redden, maar de eenling of het gezelschap die nu niets heeft, die kunnen we misschien wél helpen."

Heb je er vertrouwen in dat het Cultuurfonds de juiste organisatie is om het gedoneerde geld naar de cultuursector te krijgen?
Gijs:"Ja, natuurlijk. Ze doen niks anders dan geld verzamelen en het weer herdistribueren. Een uitstekende keuze, vooral omdat het Cultuurfonds belangeloos werkt. Dat is fantastisch."

Waarom is het belangrijk om dit signaal af te geven? Waarom  juist met déze actie?
Gijs:"Ik heb nog niet veel acties als deze gezien waar je zo je geld naar kan overmaken. Vertel jij het me maar."

Hein: hoe hoog is het bedrag van je AOW?
Hein: "Wij krijgen 570 euro. Dat ga ik overmaken. Met nog belasting erbovenop, dus in feite is het wat meer. Er zijn in Nederland 3,2 miljoen mensen die AOW krijgen. Als een gedeelte daarvan de culturele sector op deze manier kan en wil steunen… reken maar uit! In mijn omgeving zijn 9 van de 10 reacties positief."