Charlotte Köhler Prijs dit jaar naar Chiara Re en Puck Verkade

De Charlotte Köhler Prijzen voor theater en beeldende kunst van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan dit jaar naar choreograaf Chiara Re en beeldend kunstenaar Puck Verkade. Dit werd op 3 mei bekend gemaakt in de radioprogramma Volgspot op NPO Radio 5. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk € 30.000 – zijn uitgereikt op 25 juni 2021. Juist in een jaar waar veel voorstellingen en tentoonstellingen niet doorgingen, wil het Cultuurfonds de makers blijven aanmoedigen om door te gaan met hun inspirerende werk.
25 juni 2021
Charlotte Köhler Prijs dit jaar naar Chiara Re en Puck Verkade
Fotocredits:
Christian Bionda

Chiara Re

De choreografieën van Chiare Re zijn expressief, verrassend, betekenisvol en doordacht. Haar werk blijft niet hangen in louter spektakel maar is gelaagd en vol diepgang. Met haar unieke stijl levert ze een waardevolle bijdrage aan het musical- en theaterlandschap.

Chiara Re studeerde in 2011 af aan de Hoge School voor de Kunsten te Amsterdam richting Jazz/Musical. Na haar afstuderen speelde ze in een aantal voorstellingen waaronder Urinetown de musical. Sinds 2015 heeft zij zich volledig toegelegd op choreografie. Ze maakte de choreografieën voor onder meer Kiss of the Spider Woman, Sweeney Todd, My Fair Lady en The Bridges of Madison County. In 2018 werd zij genomineerd voor een Musical Award voor Beste Choreografie. In 2021 gaan de musicals Falsettos en The Rocky Horror Show in première, waarvoor zij de choreografie zal verzorgen.


Puck Verkade

Puck Verkade (1987, Den Haag) is als kunstenaar brutaal, ook in haar beeldtaal. Ze pikt dingen op uit de hedendaagse cultuur. Zo refereert ze aan de esthetiek van TikTok en speelt ze een rol in discussies over het individu dat zichzelf staande houdt en over feminisme.

Puck behaalde haar Bachelor aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en vervolgde haar opleiding met een Cultuurfondsbeurs aan de Goldsmiths University in Londen. In 2017-2018 was zij resident artist bij de Sarabande The Lee Alexander McQueen Foundation in Londen. Verkade’s werk bevindt zich in private en publieke collections waaronder de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo in Turijn, de EKARD Collection in Wassenaar en de AKZO Nobel Art Foundation in Amsterdam.


De Charlotte Köhler Prijs

De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 – komen voort uit een legaat van actrice Charlotte Köhler (1892-1977). Sinds 1988 worden de prijzen elk jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.