Charlotte Köhler Prijs voor breaking collectief The Ruggeds

De Charlotte Köhler Prijs voor theater, een aanmoedigingsprijs van 30.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds, gaat dit jaar naar breaking collectief The Ruggeds. ”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten”, aldus het Cultuurfonds.
Amsterdam, 14 juli 2020
Charlotte Köhler Prijs voor breaking collectief The Ruggeds
Fotocredits:
Floris Heuer

The Ruggeds behoren tot de top binnen de battle-scene. Van jongs af aan hebben zij zich van straatcultuur ontwikkeld naar een groep met een eigen theatertaal. Ze doen zowel battles als theater en weten deze twee werelden goed te combineren.

Dansen met Madonna, Justin Bieber en Martin Garrix 

De dansers van The Ruggeds groeiden op in Eindhoven. In 2010 richtten zij The Ruggeds op en maken sindsdien succesvolle breakdancevoorstellingen onder de artistiek leiding van Niek Traa (1987). De dansgroep won meer dan tweehonderd competities en is sinds 2014 meermaals wereldkampioen breakdance geweest. De dansers traden op met onder andere Madonna, Justin Bieber, Fedde le Grand en Martin Garrix.

Met de voorstelling Adrenaline maakten ze in 2016 hun theaterdebuut. Sindsdien combineren The Ruggeds battles met meer diepgaande en artistieke theatervoorstellingen. Na twee geslaagde grotezaalproducties – Adrenaline (2016) en Between Us (2018) – willen The Ruggeds een nieuwe uitdaging aangaan met Decypher, een intiemere voorstelling voor de middenzaal. Een deel van de groep focust zich op de Olympische Spelen in 2024, waar breakdance een onderdeel is.

Nederlandse hiphopdans op de kaart

”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten, met hun succesvolle voorstellingen in de theaterzaal voor een brede doelgroep.  Ze tonen nieuwsgierigheid in het ontwikkelen van diverse disciplines, hebben een internationaal netwerk en zijn mensen van de toekomst”, aldus de adviescommissie theater van het Prins Cultuurfonds.

De lovende woorden en deze erkenning zijn voor ons een steun in de rug! Een bevestiging van dat wat we aan het doen zijn gezien wordt en we vooral op onze (eigen)wijze door moeten blijven timmeren. Met deze prijs kunnen we een boost geven aan al onze plannen en die liggen er voor de komende jaren genoeg op de planken.

Niek Traa, The Ruggeds 

Charlotte Köhler Prijzen

De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 – komen uit de nalatenschap van actrice Charlotte Köhler (1892-1977).  In het najaar van 2020 wordt de winnaar van de Charlotte Köhler Prijs voor beeldende kunst bekend gemaakt.