Charlotte Köhler Prijzen voor Eva Line de Boer en Robert Glas

De Charlotte Köhler Prijzen voor theater en beeldende kunst gaan dit jaar naar theatermaker Eva Line de Boer en fotograaf en filmmaker Robert Glas.
4 juli 2019
Charlotte Köhler Prijzen voor Eva Line de Boer en Robert Glas
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk 30.000 euro - zijn op donderdag 4 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

Eva Line de Boer - theater 
Eva Line de Boer (1988) maakt fijnzinnige en doordachte voorstellingen die actuele onderwerpen scherp en kritisch verbeelden. Zoals in de voorstellingen Tutorial - the art of living en Dit gebeurt allemaal tegelijk.

“Op basis van uitgebreid onderzoek en met aandacht voor issues als diversiteit, identiteit, internet, uiterlijk en veroudering levert Eva Line de Boer met haar voorstellingen een nieuwe en actuele bijdrage aan het theaterlandschap,” aldus de adviescommissie theater Cultuurfonds.

De prijs motiveert Eva Line de Boer: “Het is zo fijn om de bevestiging te krijgen dat de thema’s die ik onderzoek en het theater dat ik maak - zowel autonoom als in opdracht - gewaardeerd worden. Ik vind het bijzonder dat deze prijs niet één enkel werk bekroont, maar de hele lijn waarin ik me als maker samen met mijn artistieke team ontwikkel. Het is een aanmoediging om door te gaan met zoeken, verbeelden en ogen openen.”

Biografie Eva Line de Boer
Eva Line de Boer volgde de Regie Opleiding aan de Toneelacademie Maastricht waar ze in 2014 afstudeerde en in 2018 een masterdiploma behaalde. Ze ontwikkelde zich als nieuwe maker bij Festival Cement & PLAN Brabant. Naast haar autonome werk regisseerde Eva in opdracht voor Theaterzaken Via Rudolphi & Theatergroep Carver, Berg&Bos en Productiehuis Zeelandia. Deze zomer gaat haar nieuwe voorstelling ‘Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie’ in première bij HNTjong op Festival Boulevard. Begin 2020 komt ‘Rust Zacht Billy’ uit, een coproductie met Het Zuidelijk Toneel, over de on- en offline pogingen om het ultieme afscheid vorm te geven en een heel leven samen te vatten.

Robert Glas – beeldende kunst
Robert Glas (1986) maakt foto’s, korte films en installaties waarin hij voortdurend onderzoek doet naar de technologieën die overheden gebruiken om de internationale bewegingen van mensen te reguleren. Zo maakte hij een serie werken over de ambtenaar Jacob Lentz (1894-1963), de schepper van Nederlands eerste systeem van verplichte identificatie. Ook roept hij met zijn werk vragen op als: waaruit bestaat de wet, wie dient zij en wie wordt er de toegang tot ontzegd?

“Met grote bevlogenheid gaat Robert Glas tot het uiterste bij het ontmaskeren van bureaucratische procedures, identificatiemethoden en mazen in de wet. Zo heeft hij voor de fotoserie ‘Voor vrij Nederland’ diverse rechtszaken gevoerd om de beelden te kunnen maken en publiceren,” aldus de adviescommissie beeldende kunst Cultuurfonds.

Robert Glas is blij met de prijs: “Het voelt als een enorme luxe om de aankomende tijd aan een filmscenario te werken, wetende dat het budget om het uit te voeren al geheel of gedeeltelijk rond is. Het ontvangen van de prijs lees ik ook als een blijk van vertrouwen. Dat is enorm fijn omdat elke auteur, hoe goed het soms ook gaat, uiteindelijk altijd weer op zichzelf wordt teruggeworpen.”

Biografie Robert Glas 
Robert Glas behaalde zowel zijn Bachelor en Master of Photography cum laude aan respectievelijk HKU te Utrecht (2008) en AKV|St. Joost in Breda (2014). Hij presenteerde werk in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, de Kunsthal Rotterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en Vanity Projects in New York. Vanaf september is hij Fellow bij het NIAS, de artist in residence van de KNAW/Akademie van Kunsten.

Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 – komen uit de nalatenschap van actrice Charlotte Köhler (1892-1977). 

Young Talent Awards
De Charlotte Köhler Prijzen worden uitgereikt tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse uitreiking van meer dan 200 studiebeurzen voor talentvolle afgestudeerden plaatsvindt.