Cultuurfonds eert bijzondere vrijwilligers met Zilveren Anjer

De Zilveren Anjers zijn dinsdagochtend 28 mei uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
17 april 2019
Cultuurfonds eert bijzondere vrijwilligers met Zilveren Anjer

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Zilveren Anjer  - een onderscheiding voor bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur en natuur - dit jaar toe aan Albert Goutbeek uit Dalfsen, Paul Spapens uit Moergestel en Herman en Cora Labberté-Hoedemaker uit Glimmen. 

Albert Goutbeek (1936) krijgt de Zilveren Anjer voor zijn grote inzet voor de cultuurhistorie, archeologie, cartografie en natuur van Dalfsen en omgeving. Voor de inwoners van Dalfsen is Albert Goutbeek een ‘wandelend geschiedenisboek’. Bloemist van beroep, maar selfmade bioloog, archeoloog en historicus. In de Historische Kring Dalfsen – die hij in 1988 mede oprichtte – speelt hij met zijn kennis en kunde een belangrijke en beeldbepalende rol.

Paul Spapens (1949) wordt onderscheiden vanwege zijn vele en zeer diverse culturele initiatieven in Noord-Brabant. Van beroep is hij schrijvend journalist en werkte hij onder meer voor het Brabants Dagblad.  Zijn oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan 100 boeken, vooral over volkscultuur en tradities zoals carnaval, kermis, volksdevotie, pelgrimeren, bijgeloof, tradities en trappistenbier. Daarnaast stond Paul Spapens aan de wieg van een diversiteit aan culturele initiatieven, van cursussen voor het maken van ‘rommelpotten’ tot het vertalen van liedjes van The Beatles in het Noord-Brabants dialect.

Het echtpaar Herman en Cora Labberté-Hoedemaker (1934 en 1937) krijgt de onderscheiding voor hun rol als mecenas voor studenten beeldende kunst en muziek in met name Noord-Nederland. Al bijna twintig jaar hebben Herman en Cora Labberté-Hoedemaker een eigen stichting van waaruit zij studenten ondersteunen met beurzen, stipendia, prijzen, de aanschaf van instrumenten én met veel persoonlijke aandacht.

Zilveren Anjer
De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.