Hee Cultuurfonds, ik wil geven aan cultuur zodat meer makers kunnen aanvragen.

Steun cultuur vanaf 3 euro per maand

Word donateur

De impact die we maken

Bekijk meer projecten
Poster liggend beeld zonder tekst 2

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Maar wist je dat ze ook opdrachtgeefster voor tafelzilver was?

Het zilver van Helene Kröller-Müller
  • beeldende kunst
Landelijk
Timebox

Limburg, de meest archeologisch rijke provincie van Nederland, herbergt veel schatten die voor fietsers, wandelaars en lokale bewoners lang verborgen bleven. Onbewust gingen zij voorbij aan de verborgen schatten onder hun voeten. Maar een slimme app opent de deur naar deze historische geheimen.

Virtueel tijdreizen in Limburg
  • geschiedenis en letteren
Limburg
Missie Plasticvrij 2

Plastic Whale vaart er met kinderen op uit om plastic uit het water te vissen. 

Op missie voor plasticvrij water
  • natuur
Landelijk
De bunker van kamp vught beeld NM Kamp Vught

80 jaar geleden werden 23 mannen, die werkten als drukkers en verspreiders van de illegale krant Trouw, geëxecuteerd in Kamp Vught. Hun verhaal staat centraal in de podcastserie Het Ultimatum.

Het Ultimatum
  • geschiedenis en letteren
Noord-Brabant
Kunstenaars Bruin Parry en Jan Hoek staan samen met twee bijna-naakte modellen voor een dichte garagedeur. Bruin staat vooraan. Hij heeft het syndroom van down. Hij heeft witgeverfd haar, een grote bril met een zwart montuur en draagt een bruine ribjas op een zwart overhemd. Jan staat achter hem met één hand in de zak van zijn joggingpak. Zijn gemillimeterde haar is geel, roze en blauw geverfd. Achter hen staan aan weerszijden twee mannelijke modellen. Ze dragen alleen een ouderwetse onderbroek en witte sportsokken met schoenen. Iedereen kijkt recht in de camera.

Waarom vind je de kunst van kunstenaars met een beperking alleen in speciale ‘outsider’- ateliers, -musea en -galeries?

Hier zijn geen regels en iedereen is welkom
  • beeldende kunst
Landelijk
DIGITAL DUCTTAPE SCENEFOTO 5 website

Wat zijn de effecten van social media? Wat is echt? En wat is nep? De installatievoorstelling 'Digital Ducttape' van collectief HipSick viert de schoonheid van de maakbare identiteit.

Welkom in de wondere wereld van HipSick
  • theater, dans en film
Landelijk
Headerbeeld

De game Reasons for Going bootst de reis van een Syrische vluchteling naar Nederland na. Via je eigen telefoon zie je waar je bent.

In deze game ben je een vluchteling
  • ZOZ
Landelijk
19540200 RVS voor de Beeldengroep Concordia 1248x884 1

In de 20ste eeuw stonden Nederlandse beeldhouwers voor een bijzondere uitdaging: ze zochten naar een manier om hun diepgewortelde geloof in God uit te drukken in een samenleving die steeds meer werd gekenmerkt door secularisering. Een van de meest opvallende figuren die deze fascinerende zoektocht belichaamde, was de beeldhouwer René van Seumeren.

De kunst van het hakken
  • beeldende kunst
Utrecht
Portret van Lizzy Ansingh Thérèse Schwartze 1902

Kunstgeschiedenis richtte zich tot nu toe voornamelijk op de rol van mannelijke kunstverzamelaars. De RKD recht wat scheefgegroeid is.

Hoe vrouwelijke kunstverzamelaars de geschiedenis beïnvloedden
  • beeldende kunst
Landelijk
Floris en Carla 094

De getalenteerde trompettist Floris Onstwedder kon dankzij een Cultuurfonds beurs zijn muzikale reis beginnen aan het bekende conservatorium in Zürich. Floris beschouwt zijn tijd in Zürich als een waardevolle en levensveranderende ervaring. Hij sprong in het diepe door naar het buitenland te gaan om zijn talent verder te ontwikkelen en zijn vaardigheden als solist te perfectioneren.

Studeren aan het conservatorium in Zürich
  • muziek
Landelijk