Cultuurtip: 'The Miracle Garden' van Elspeth Diederix

Wil je cultuur snuiven, maar weet je niet waar en hoe? Helaas is de lockdown verlengd en moeten we tot in ieder geval 9 februari de cultuur vanuit huis beleven of - de richtlijnen volgend -  buiten opzoeken. Gelukkig zijn er projecten zoals ‘The Miracle Garden’ waar je nog gewoon van kunt genieten de komende tijd.
14 januari 2021
Cultuurtip: 'The Miracle Garden' van Elspeth Diederix
Fotocredits:
Foto: Elspeth Diederix

The Miracle Garden is een unieke open atelier bloementuin in het Erasmuspark in Amsterdam-West, geïnitieerd en ontworpen door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Elspeth Diederix. In deze tuin vangt ze bloemwonderen in beeld en deelt ze deze met ons.

Ze werd gevraagd om mee te doen met een prijsvraag. Hiervoor moest ze een kunstwerk voor de stad Amsterdam maken die de planten en bloemen dichterbij de mensen zou brengen.

'In die tijd was ik bezig met een hoveniersopleiding en tegelijk ook met het fotograferen van bloemen in mijn ateliertuin. Het idee ontstond toen om een tuin te ontwerpen in een openbaar park. Een tuin waar je als bezoeker doorheen kon wandelen en tegelijk ook een tuin als atelier, waar ik de bloemen kon fotograferen. De werken die hieruit ontstonden liet ik in de eerste twee jaar zien op posters die door de stad heen werden verspreid; foto’s van de bloemwonderen uit de tuin. Vandaar The Miracle Garden.'

Bijdrage Cultuurfonds 

Elspeth Diederix heeft van het Cultuurfonds een bijdrage gekregen voor een nieuw gedeelte binnen haar langer lopende project The Miracle Garden

'Ik werk nu aan een grote opdracht voor het Amsterdam UMC. Voor de nieuwe lounge kamers voor patiënten en hun bezoekers ga ik wandvullende beelden maken van bloemenvelden. Hierop komen portretten te zien van medicinale planten. Met de apotheker van het ziekenhuis hebben we besproken welke planten worden verwerkt in medicatie die nu in het ziekenhuis wordt gebruikt. Deze planten kweek ik op in The Miracle Garden en ik ga ze ook in de tuin fotograferen. Met onder andere de bijdrage van het Cultuurfonds kan ik dit project realiseren.'

Kan je niet wachten om de foto's te zien? Niet getreurd het project is nu ook al online te volgen. Op https://themiraclegarden.nl/ kun je de verschillende prachtige beelden van de bloemen en planten bewonderen.

De eerste narcis van het seizoen is al te zien in de tuin!

Mocht je het toch liever in het echt bewonderen? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een - de richtlijnen volgend - bezoekje brengen aan de tuin in het Erasmuspark te Amsterdam tijdens een heerlijke (stads)wandeling. Het mag dan winter zijn, toch is Diederix nog regelmatig te vinden in de tuin, net als wat 'vroegbloeiers'.

'Ik hou erg van de narcis. Hierin zijn zoveel mooie soorten te vinden. Zoveel meer dan de bekende gele. Op het moment ben ik dol op de lage meerbloemige narcisjes en vooral ook de hoepelrok narcissen. De eerste komt nu al op in The Miracle Garden!', aldus Diederix.