CULTUURTIPS | Herfst 2021

De zomer is al bijna voorbij, maar niet getreurd ook in de herfst staat er genoeg op de culturele agenda. En mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien? Niet gevreesd! Wij zetten enkele cultuurtips voor je op een rij.
1 september 2021
CULTUURTIPS | Herfst 2021

Heb jij een tip voor ons van een must see ? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen staan we aan het begin van iets moois. Meer dan ooit zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Het Cultuurfonds ondersteunt natuur en cultuur al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Wil jij meehelpen? Sluit je dan nu bij ons aan.

Amsterdam Museum | Vrijdenkers. Van Spinoza tot nu 

Van 5 september t/m 27 februari 2022 is de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu te zien in het Amsterdam Museum. De tentoonstelling gaat zoals de naam al doet vermoeden over 'vrijdenkers'. In de tentoonstelling wordt het tolerante imago van Nederland en Amsterdam bevraagd. Het verkent de grenzen en voorwaarden van de zogenaamde vrijdenkerstraditie vanuit een historische, actuele en artistieke context. Thema's als polarisatie, populisme en desinformatie komen aan bod. 

De tentoonstelling geeft een overzicht van vier eeuwen vrije geesten, van Baruch Spinoza (1632 - 1677) tot nu. En hoe tolerant zijn we eigenlijk voor afwijkende denkers en doeners? In hoeverre geven we ruimte aan de mening van een ander? Mag je mensen ‘cancelen’ om hun mening en verdient iedereen een podium? Het zijn heel actuele vragen. De tentoonstelling daagt de bezoeker uit hierover zelf positie te bepalen. 

Benieuwd geworden? Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdam Museum.

Diverse locaties in Groningen en Friesland | Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 vindt plaats op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Met het thema ‘The Makeable Mind’ verkent Noorderlicht de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid. Daarin staat de vraag centraal wat de invloed is van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistìek op ons denken en hoe zij de werkelijkheid verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven.

De 28e editie zich op het hele spectrum van fotografie, zowel analoog als digitaal: van traditionele fotografie tot digitale en interactieve beelden, internet glitches, machine learning, virtual reality, straatguerilla-acties, performances, geluidsinstallaties en deep fakes.  

Het festival is te bezoeken tot 28 november. Meer weten? Kijk op de website van het festival!

 © Camille Lévêque - 'Gohar & Hagop' (© The Prayers, Lucie Khahoutian, 2017)

Amsterdam | Sweelinck Festival 2021

Vanwege de 400ste sterfdag van J. Pz. Sweelinck, wordt van 16 tot en met 24 oktober 2021 in Amsterdam een groots festival georganiseerd. Met als startpunt de muziek van Sweelinck wil de organisatie een link naar het nu leggen. Daarbij komen specialisten in de historische uitvoeringspraktijk en makers van nu aan het woord. Er zijn nieuwe composities van Nederlandse componisten die zich laten inspireren door Sweelincks muziek. Maar ook het Amsterdamse studentenorkest Sweelinck, koorzangers, amateurmusici en buitenlandse muziekensembles worden meegenomen in de eeuwenoude Sweelincktraditie. 

De muziek van Sweelinck wordt van alle kanten belicht. De componist wordt op een voetstuk geplaatst, maar wordt ook kritisch bekeken, onder meer in een symposium i.s.m. de UvA en het Orgelpark. Op Amsterdam CS zal zijn muziek klinken in de openbare ruimte door middel van een bijzondere geluidsinstallatie. Er zijn educatieve projecten op scholen en er wordt een kindervoorstelling geproduceerd. Daarnaast zijn er onder meer stadswandelingen. 

Voor het festival wordt er onder meer samengewerkt met Organisatie Oude Muziek, Muziekgebouw aan 't IJ, het Orgelpark, het Rijksmuseum en het Concertgebouworkest. Meer weten of tickets bestellen? Kijk op de website van het festival!

Bonnefanten | HUID

HUID is meer dan een tentoonstelling. De educatieve presentatie en tentoonstelling belicht niet zozeer de natuurkundige aspecten van de huid, maar bevraagt het belang van onze huid in filosofische zin. (Jonge) bezoekers onderzoeken welke waarde we hechten aan huidskleur en leren hoe wonderlijk onze huid en ons lichaam is. Kunst kijken doe je niet alleen met je ogen. Deze tentoonstelling beleef je ook door te voelen, te tasten, te ruiken en te kijken zo leer je jezelf en het kunstwerk op een diepe manier begrijpen.

Met bijdragen van Célio Braga, Berlinde De Bruyckere, Jalila Essaïdi, Margi Geerlinks, Bart Hess, Elke Lutgerink, Carla van de Puttelaar, Renee Verhoeven en Eline Willemarck, afgewisseld met kunstwerken uit de Bonnefantencollectie van Marlene Dumas, Bruce Nauman, L.A. Raeven, Ferdi Tajiri en Luc Tuymans.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het samenwerkingsverband ELEMENTS waarin hedendaagse kunst- en cultuurinstellingen in Nederlands Limburg, Belgisch-Limburg en Luik programmeren rondom een ‘element’ verbonden aan de regio. Je kunt de tentoonstelling nog bezoeken tot 23 januari 2021.

Meer weten of de tentoonstelling bezoeken? Kijk op de website van Bonnefanten.

Het Hannemahuis | Hoge Luchten

De derde tentoonstelling in de rondreizende tentoonstelling uit de serie 'Schatten uit het Rijks' is de tentoonstelling 'Hoge Luchten'. Schatten uit het Rijks is een rondreizende tentoonstelling die de relatie belicht tussen de Nederlandse identiteit en de elementen aarde, water, lucht en vuur. 'Hoge Luchten' is nummer drie in de reeks van vier tentoonstellingen die plaatsvinden tussen 2018 en 2024 in de stadsmusea van Hoorn, Zutphen, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda.  

De tentoonstelling 'Hoge Luchten' belicht de relatie tussen de Nederlandse identiteit en het element lucht. De tentoonstelling richt zich op stadsgezichten. Maar liefst 39 oogstrelende schilderijen uit de 17e-19e eeuw, normaal verborgen in de depots van het Rijksmuseum, worden nu tentoongesteld samen met werken uit de regionale musea zelf. 

De reizende tentoonstelling start dit keer in Het Hannemahuis in Harlingen en is te zien van t/m 14 november 2021. Benieuwd of kaarten kopen? Kijk op de website van het Hannemahuis.


Nicolaas Baur, Schaatswedstrijd voor vrouwen - januari 1809


Buitenplaats Doornburgh | Robots in Captivity

Bij Buitenplaats Doornburgh is momenteel de tentoonstelling Robots in Captivity te zien. Hierin onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie. De tentoonstelling is ingericht als een robot-kennel. Je ontmoet als bezoeker in verschillende ruimtes diverse robots: een drie meter hoge robotarm, een snel lerende robotstem en een robot in een kooi. In de tentoonstelling en het onderzoekslab verkennen de bezoekers de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

Ellens werkt er als artist-in-residence ook aan de doorontwikkeling van de installaties en onderzoekt de wisselwerking tussen mens en technologie. Hij doet dit samen met verschillende kunstenaars, zoals Mette Sterre, Gabriel Lester en singer-songwriter Janne Schra.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 9 januari 2022. Benieuwd geworden? Of wil je direct tickets bestellen? Kijk op de website van Buitenplaats Doornburgh.