CULTUURTIPS | We mogen weer!

Het is eindelijk zover, we kunnen sinds afgelopen zaterdag 5 juni weer live genieten van cultuur! We gaan een zomer tegemoet waarin we in de zalen, podia en musea weer samen kunnen komen. En mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien? Niet gevreesd! Wij zetten enkele cultuurtips voor je op een rij.
9 juni 2021

Heb jij een tip voor ons van een must see deze zomer? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen staan we aan het begin van iets moois. Meer dan ooit zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Het Cultuurfonds ondersteunt natuur en cultuur al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Wil jij meehelpen? Sluit je dan nu bij ons aan.

Cobra Museum voor Moderne Kunst | Frida Kahlo & Diego Rivera

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo en de andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto’s te zien. De tentoonstelling 'Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution' biedt de kans om de wereld van de wereldberoemde Mexicaanse modernisten te ontdekken.

Op thematische wijze wordt de bezoeker ondergedompeld in Mexicaanse sferen voor een kennismaking met Frida Kahlo, Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten.

Boek je ticket op tijd via de website van het museum.

 
Frida Kahlo, The Love Embrace of the Universe, the Earth, Myself, Diego and Senor Xolotl, 1949 Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. © 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021

Camerata Trajectina | Belle, vertel!

Camerata Trajectina brengt de Nederlandse muziekgeschiedenis tot leven, door het ontdekken, arrangeren en opnieuw uitvoeren van Nederlandse repertoire uit de periode van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Voor het eerst richten zij zich met de voorstelling 'Belle, vertel!' op een nieuwe doelgoep: families met kinderen van 10+, om dit cultureel erfgoed ook toegankelijk te maken voor de jongere generaties.

De voorstelling beschrijft het leven van Belle van Zuylen vanuit haar eigen prachtige kasteel: Slot Zuylen aan de Vecht. Aan de hand van muziek en haar brieven neemt het muziekgezelschap je mee naar de 18e eeuw. Wandelend door slot en tuin hoor en zie je livemuziek met theater én maak je kennis met Belle en Nora in een speciaal gemaakte podcast. 

De voorstelling is te bezoeken op 25 t/m 27 juni en van 1 t/m 4 juli. Een tof cultureel uitje voor het hele gezin! Boek nu je tickets of kijk voor meer informatie op de website van Camerate Trajectina.


AVL Mundo | FAKE ME HARD

FAKE ME HARD is een grootschalige en uitdagende tentoonstelling over thema’s als big data, algoritmes, artificial intelligence (AI) en de rol van de mens in de samenleving van morgen.

Met futuristische installaties van meer dan 40 kunstenaars, performances en debatten wordt de complexe werkelijkheid van de 21ste eeuw getoond. De online tentoonstelling is al even te bewonderen, maar nu is ook de fysieke tentoonstelling te zien in de industriële omgeving van AVL Mundo in Rotterdam. En dat is een bezoekje meer dan waard! De tentoonstelling is te zien t/m 15 augustus 2021.

Via de website van FAKE ME HARD zijn tickets te boeken.

Joey Holder, Adcredo 

Opera Compact | Rusalka de kleine zeemeermin

Vanaf begin deze zomer zijn voorstellingen te zien van de bekende opera Rusalka van de Tsjechische componist Antonín Dvorák door Opera Compact. Rusalka vertelt het tragische sprookje van Hans Christian Andersen over de kleine Zeemeermin die verliefd wordt op een prins die niet onder water leeft maar op het droge. Wat deze opera zo bijzonder maakt is dat deze zich afspeelt midden in de Limburgse natuur op en rond de imposante machines, gespeeld door orkest, koor, zangers, schoonzwemmers en omlijst door spectaculaire techniek.

De opera is vanaf 25 juni 2021 te zien in de haven van Consortium Grensmaas te Schipperskerk. 

Benieuwd geworden? Of direct een ticket bestellen? Kijk op de website van Opera Compact!


Mauritshuis | Vervlogen – geuren in kleuren

Benieuwd hoe Amsterdam er 4 decennia geleden uitzag? Maar ook hoe het rook? In de tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren in het Mauritshuis in Den-Haag ruik je de 17e eeuw. Naast prachtige kunstwerken waar de kleuren vanaf spatten en de heerlijke geur je haast tegemoet komt, hangen er ook schilderijen en tekeningen waar je je neus het liefst bij dichtknijpt. Door (corona-proof) dispensers kan de bezoeker verschillende geuren uit de kunst opsnuiven.

De tentoonstelling is een ontdekkingstocht die inspireert om vanuit een ander perspectief te 'ruiken aan kunst'. Zo ruik je een schone linnenkast, bleekvelden, ambergrijs, mirre maar ook de minder aantrekkelijke geur van een Amsterdamse gracht in de 17e eeuw.

Maar naast het ruiken van deze vervlogen tijden kijk je ook je ogen uit naar de prachtige en kleurrijke kunst.

De tentoonstelling is nog te zien tot 29 augustus 2021. Tijdslot boeken? Dat kan! Ga naar de website van het Mauritshuis.

Theaterwerkplaats Kazou | Midzomernachtsdroom

Op de lange zomeravonden in eind juni en begin juli neemt Kazou je in deze nieuwe voorstelling mee naar het prachtige en sprookjesachtige bos bij de Trappershorst in Oosterbeek. Tijdens een wandeling raak je betrokken bij de liefdesperikelen van de bosbewoners. Verliefde stelletjes, moderne elfen, dolende Willi’s en een nogal eigenaardige boswachter gaan met je mee op deze avondwandeling. Een bijzondere en excentrieke midzomernachtsdroom door Theaterwerkplaats Kazou.

Kaarten bestellen? Dat kan hier via Theaterwerkplaats Kazou.


Kunsthal Kade | Mirror | Mirror Reflect Yourself!

Kunsthal Kade in Amesfoort wil met de tentoonstelling 'Mirror Mirror' de bezoeker zich laten verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Van spiegeling in de natuur tot in de wetenschap en design. De tentoonstelling heeft voor ieder wat wils. 

Meer weten of een tijdslot reserveren? Kijk op de website van Kunsthal Kade. De tentoonstelling loopt nog tot het einde van de zomer.

 Cannupa Hanska Luger, Mirror Shield Project, 2016. Image credit: Drone operator Rory Wakemup Oceti Sakowin Camp, Standing Rock