CULTUURTIPS | Zomer 2021

Het is zover! Een zomer waarin we in de zalen, podia en musea weer samen kunnen komen. En mocht je nou door de bomen het bos niet meer zien? Niet gevreesd! Wij zetten enkele cultuurtips voor je op een rij.
21 juli 2021
CULTUURTIPS | Zomer 2021

Heb jij een tip voor ons van een must see deze zomer? Mail dan naar webredactie@cultuurfonds.nl. Samen staan we aan het begin van iets moois. Meer dan ooit zien we hoe belangrijk kunst en cultuur zijn voor onze samenleving. Het Cultuurfonds ondersteunt natuur en cultuur al 80 jaar en dat kunnen we blijven doen dankzij de steun van tienduizenden cultuurliefhebbers, stichtingen en bedrijven. Wil jij meehelpen? Sluit je dan nu bij ons aan.

Diverse locaties in Groningen en Friesland | Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 vindt plaats vanaf 7 augustus op meerdere locaties in Groningen en Friesland. Met het thema ‘The Makeable Mind’ verkent Noorderlicht de relatie tussen visuele cultuur en de werkelijkheid. Daarin staat de vraag centraal wat de invloed is van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistìek op ons denken en hoe zij de werkelijkheid verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven.

De 28e editie zich op het hele spectrum van fotografie, zowel analoog als digitaal: van traditionele fotografie tot digitale en interactieve beelden, internet glitches, machine learning, virtual reality, straatguerilla-acties, performances, geluidsinstallaties en deep fakes.  

Het festival is te bezoeken tot 28 november. Meer weten? Kijk op de website van het festival!

 © Camille Lévêque - 'Gohar & Hagop' (© The Prayers, Lucie Khahoutian, 2017)

Het Hannemahuis | Hoge Luchten

De derde tentoonstelling in de rondreizende tentoonstelling uit de serie 'Schatten uit het Rijks' is de tentoonstelling 'Hoge Luchten'. Schatten uit het Rijks is een rondreizende tentoonstelling die de relatie belicht tussen de Nederlandse identiteit en de elementen aarde, water, lucht en vuur. 'Hoge Luchten' is nummer drie in de reeks van vier tentoonstellingen die plaatsvinden tussen 2018 en 2024 in de stadsmusea van Hoorn, Zutphen, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda.  

De tentoonstelling 'Hoge Luchten' belicht de relatie tussen de Nederlandse identiteit en het element lucht. De tentoonstelling richt zich op stadsgezichten. Maar liefst 39 oogstrelende schilderijen uit de 17e-19e eeuw, normaal verborgen in de depots van het Rijksmuseum, worden nu tentoongesteld samen met werken uit de regionale musea zelf. 

De reizende tentoonstelling start dit keer in Het Hannemahuis in Harlingen en is te zien van 11 juli t/m 14 november 2021. Benieuwd of kaarten kopen? Kijk op de website van het Hannemahuis.


Nicolaas Baur, Schaatswedstrijd voor vrouwen - januari 1809

Cobra Museum voor Moderne Kunst | Frida Kahlo & Diego Rivera

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico. Naast schilderijen van Frida Kahlo en de andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto’s te zien. De tentoonstelling 'Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution' biedt de kans om de wereld van de wereldberoemde Mexicaanse modernisten te ontdekken.

Op thematische wijze wordt de bezoeker ondergedompeld in Mexicaanse sferen voor een kennismaking met Frida Kahlo, Diego Rivera en andere Mexicaanse modernisten.

Boek je ticket op tijd via de website van het museum.

 
Frida Kahlo, The Love Embrace of the Universe, the Earth, Myself, Diego and Senor Xolotl, 1949 Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. © 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021

KunstKlank | DE NIEUWE WERELD

Met een kunstroute én een boulevard van voorstellingen op Landgoed Calorama brengt KunstKlank deze zomer vijf weken lang beeldende kunst, theater en natuur samen. 

'DE NIEUWE WERELD' vindt plaats op erfgoedlocatie Landgoed Calorama. Op het landgoed volgt het publiek de kunstroute; jonge én gevestigde kunstenaars, professionals, studenten en amateurs exposeren hun werken. Men eindigt op een locatie op of rond het landgoed waar één van de voorstellingen uitgevoerd wordt. Zo is er vijf weken lang ieder weekend een nieuw programma. Als inspiratie diende onder andere de symfonie Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák.

Neem de tijd en pak de ruimte om kunst, natuur, klanken te ontdekken en om elkaar offline te ontmoeten in een natuurlijke omgeving. 'DE NIEUWE WERELD' is van 8 juli t/m 8 augustus in Noordwijk. Meer weten of tickets bestellen? Kijk op de website van KunstKlank.

Mauritshuis | Vervlogen – geuren in kleuren

Benieuwd hoe Amsterdam er 4 decennia geleden uitzag? Maar ook hoe het rook? In de tentoonstelling Vervlogen – geuren in kleuren in het Mauritshuis in Den-Haag ruik je de 17e eeuw. Naast prachtige kunstwerken waar de kleuren vanaf spatten en de heerlijke geur je haast tegemoet komt, hangen er ook schilderijen en tekeningen waar je je neus het liefst bij dichtknijpt. Door (corona-proof) dispensers kan de bezoeker verschillende geuren uit de kunst opsnuiven.

De tentoonstelling is een ontdekkingstocht die inspireert om vanuit een ander perspectief te 'ruiken aan kunst'. Zo ruik je een schone linnenkast, bleekvelden, ambergrijs, mirre maar ook de minder aantrekkelijke geur van een Amsterdamse gracht in de 17e eeuw.

Maar naast het ruiken van deze vervlogen tijden kijk je ook je ogen uit naar de prachtige en kleurrijke kunst.

De tentoonstelling is nog te zien tot 29 augustus 2021. Tijdslot boeken? Dat kan! Ga naar de website van het Mauritshuis.

Buitenplaats Doornburgh | Robots in Captivity

Bij Buitenplaats Doornburgh is momenteel de tentoonstelling Robots in Captivity te zien. Hierin onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie. De tentoonstelling is ingericht als een robot-kennel. Je ontmoet als bezoeker in verschillende ruimtes diverse robots: een drie meter hoge robotarm, een snel lerende robotstem en een robot in een kooi. In de tentoonstelling en het onderzoekslab verkennen de bezoekers de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

Ellens werkt er als artist-in-residence ook aan de doorontwikkeling van de installaties en onderzoekt de wisselwerking tussen mens en technologie. Hij doet dit samen met verschillende kunstenaars, zoals Mette Sterre, Gabriel Lester en singer-songwriter Janne Schra.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 9 januari 2022. Benieuwd geworden? Of wil je direct tickets bestellen? Kijk op de website van Buitenplaats Doornburgh.

Kunsthal Kade | Mirror | Mirror Reflect Yourself!

Kunsthal Kade in Amesfoort wil met de tentoonstelling 'Mirror Mirror' de bezoeker zich laten verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden.

De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Van spiegeling in de natuur tot in de wetenschap en design. De tentoonstelling heeft voor ieder wat wils. 

Meer weten of een tijdslot reserveren? Kijk op de website van Kunsthal Kade. De tentoonstelling loopt nog tot het einde van de zomer.

 Cannupa Hanska Luger, Mirror Shield Project, 2016. Image credit: Drone operator Rory Wakemup Oceti Sakowin Camp, Standing Rock