De Hollandsche Molen richt Molenambacht Fonds op

Vereniging De Hollandsche Molen kan dankzij het winnen van de Cultuurprijs 2019 in één klap 150.000 euro investeren in het behoud van molens. Met dat doel is het Molenambacht Fonds opgericht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.
27 november 2019
De Hollandsche Molen richt Molenambacht Fonds op

Met het winnen van de Prins Bernhard Cultuurprijs 2019 kan Vereniging De Hollandsche Molen blijvend een belangrijke stempel drukken op het behoud van de 1200 molens die Nederland nog rijk is: 1100 windmolens en 100 watermolens. 75.000 euro wordt in het Molenambacht Fonds ondergebracht; de andere 75.000 euro wordt gebruikt voor het opleiden van jonge molenaars. 

Molenambacht Fonds

Het Molenambacht Fonds gaat projecten opzetten die de ontwikkeling van ambachten rond het molenbehoud versterken. Ook zal de vereniging onderzoek doen om kennis van het molenbehoud versterken of verdiepen.

‘De toekenning van de oeuvreprijs stelt De Hollandsche Molen nog beter in staat de ambities waar te maken om de eeuwenoude werktuigen en het bijbehorende ambacht blijvend een belangrijke plaats te geven in de Nederlandse samenleving’, aldus directeur Nicole Bakker van vereniging De Hollandsche Molen.

Het molenaarsambacht werd in 2017 op de Unescolijst van immaterieel erfgoed gezet. Voorwaarde was dat het ambacht verder zou worden ontwikkeld, en dat is precies waar het Molenambacht Fonds zich op richt. Het gaat dan niet alleen om de ambacht van de molenaar zelf, maar om alles wat te maken heeft met molenbehoud. Denk daarbij aan molenmakers, roedenmakers, smeden, rietdekkers en touwslagers. 

Bekijk de video 1200 molens, met prachtige vergezichten op de molens en een poëtische tekst van rapper Sticks. Tekst loopt door onder de video.

Investeren in jonge molenaars

Met overige 75.000 euro van de Prins Bernhard Cultuurprijs 2019 gaat Vereniging De Hollandsche Molen jongeren van 12 tot 25 jaar ondersteunen, die als vrijwilliger actief zijn bij molens. Zo worden molenaars in de dop opgeleid tot de molenaars van morgen. 

Het doorgeven van kennis over molens aan jongeren is onmisbaar voor het voortbestaan van de molens en het ambacht in Nederland. Met het prijsgeld kunnen er meer activiteiten worden georganiseerd met een hedendaags en vernieuwend karakter, waardoor ook jongere generaties zich hard zullen blijven maken van het voortbestaan van de molen.

Geeft u om het behoud van de Hollandse molen?

U kunt bijdragen aan het Molenambacht Fonds via deze link.