Designprijs 2021 Cultuurfonds Noord-Brabant voor Bart Hess

De Designprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant gaat dit jaar naar de Eindhovense kunstenaar en ontwerper Bart Hess. Juryvoorzitter Maarten Hartveldt: “Bart Hess doet de wereld versteld staan met zinnenprikkelend en revolutionair design.”
9 februari 2021
Designprijs 2021 Cultuurfonds Noord-Brabant voor Bart Hess
Fotocredits:
Bart Hess

Met Hess is de verbeelding aan de macht. In zijn werk vervagen de grenzen tussen het menselijk lichaam, huid, materiaal en ontwerp. Met de organische vorm als terugkerend ankerpunt neemt de mens nieuwe gedaanten aan. Hess zet bij deze transformaties (met titels als ‘Liquified’ en ‘Mutants’) alles in wat nodig is om zijn punt te maken; techniek, animatie, sound design en nog zo veel meer.

Het resultaat is even adembenemend als fascinerend, of het nu gaat om ‘jurken’ die hij maakt voor Lady Gaga of om ‘bodysculptures’ voor Nationale Opera & Ballet. Is het visuele poëzie? Of hoogst-individuele sciencefiction? En welk statement maakt Hess hier nu precies? Het antwoord is aan de toeschouwer. "Met zijn grensverleggende ontwerpen representeert Bart Hess alles waar Brabant voor staat: innovatie, internationale focus, samenwerking en ambachtelijkheid", aldus de jury.

Over de Designprijs

De Designprijs van 10.000 euro wordt iedere twee jaar toegekend: het ene jaar aan een gearriveerd ontwerper (deze editie) en het andere jaar aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, reikt de prijs aan Bart Hess op 19 juni uit in Design Museum Den Bosch. Daar is vanaf die datum ook een presentatie van jonge Brabantse designers te zien, die door Hess zijn geselecteerd. De jury bestond dit jaar uit Maarten Hartveldt, Marleen Hartjes, Katja Lucas, Frans Bevers en Timo de Rijk.