Designprijs Noord-Brabant uitgereikt aan Simone Post

Textiel- en productdesigner Simone Post heeft zondagmiddag de Designprijs 2019 van Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst genomen. Materiaalexperiment, diepgaand onderzoek en liefde voor kleur, prints en ambacht zijn karakteristiek voor het werk van de ontwerpster. Simone Post streeft naar duurzame ontwerpen die geworteld zijn in traditie.
20 oktober 2019
Designprijs Noord-Brabant uitgereikt aan Simone Post
Fotocredits:
Simone Post kreeg de Designprijs op de Dutch Design Week. Foto door Angeline Swinkels.

Designer van de toekomst
Commissaris van de Koning Wim van de Donk reikte de Designprijs uit in Designcentrum Kazerne tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De jury benoemde Simone Post als laureaat uit een shortlist van vijf aankomende talenten uit de Brabantse designwereld. Juryvoorzitter Jan Post: “Kleurrijk, krachtig en kwalitatief hoogwaardig. De ontwerpen van Simone Post overtuigen vanaf de eerste seconde. Maar daaronder schuilt meer, veel meer. Visie, verbindende kracht en verantwoordelijkheidsgevoel vormen het DNA van deze designer van de toekomst.”

Simone Post
Simone Post studeerde in 2015 af aan de Design Academy Eindhoven. Ze lanceerde haar carrière met het kleed Post-Vliscowaarmee de afgekeurde stoffen van textielfabrikant Vlisco nieuw leven wordt ingeblazen. De ontwerpster werkt ook samen met hout- en plasticfabrieken om producten te maken van hun afval. Verder is Post mede-oprichter van Envisions, een Eindhovens collectief van twintig designers. Met hun experimentele ontwerpkracht bewegen ze de grote industrie om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en zo tot innovatie te komen. “Recyclen is niets nieuws, maar de grootschalige manier waarop Post dit aanpakt en de techniek waarmee ze dat doet wel”, aldus de jury.

Designprijs Noord-Brabant
De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek) en aan een aankomend talent. De prijs bestaat uit een wisseltrofee: een zwaard dat ontworpen is door kunstenaar Ted Noten. Het zwaard staat symbool voor het 'design gilde', waartoe Post is geridderd. Het ontwerp is gebaseerd op de vorm zoals een kind een zwaard maakt van twee latjes; een ontwerp in zijn eenvoudigste vorm. “Het is de kunst om kind te blijven tijdens het maken, het ontwerpen”, aldus Noten. Daarnaast ontving Simone Post een medaille met daarin kleurrijke edelsteentjes gegoten in de vorm van een cirkel. Dit ontwerp is geïnspireerd door de manier waarop Post werkt; vanuit de circulaire economie. Aan de Designprijs is tevens een bedrag van 10.000 euro verbonden.


Ted Noten en Simone Post met het zwaard tijdens de uitreiking. Foto door Angeline Swinkels.

Videoportret
“Ik ga iets nieuws maken, maar waarom ga ik dat nog doen en wat voeg ik daarmee toe aan deze wereld?” Met verantwoordelijkheidsgevoel ontwerpt Simone Post nieuw werk. Bekijk meer van haar werkproces in het videoportret.