Designprijs Noord-Brabant 2019 voor Simone Post

“Recyclen is niets nieuws, maar de grootschalige manier waarop textiel- en productdesigner Simone Post dit aanpakt en de techniek waarmee ze dat doet wel”, aldus jury van Cultuurfonds Noord-Brabant. Haar carrière lanceerde Simone Post met het kleed 'Post-Vlisco', waarmee de afgekeurde stoffen van textielfabrikant Vlisco nieuw leven ingeblazen worden.
29 maart 2019
Designprijs Noord-Brabant 2019 voor Simone Post
Fotocredits:
Simone Post met Post-Vlisco door Jan Jaap van Rijn

Simone Post
Materiaalexperiment, diepgaand onderzoek en liefde voor kleur, prints en ambacht zijn karakteristiek voor het werk van Simone Post. Ze streeft naar duurzame ontwerpen die geworteld zijn in traditie. “Sinds haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2015 weet ze standvastig te bouwen aan uitzonderlijke kwaliteit en identiteit waarbij ze kiest voor ambachtelijkheid. Ze vertaalt een probleem naar mooie producten met vernieuwend design waar een bedrijf iets aan heeft en waar een markt voor is," aldus de juryvoorzitter Jan Post, die geheel toevallig dezelfde achternaam heeft. 

Simone Post werkt ook samen met hout- en plasticfabrieken om producten te maken van hun afval. Verder is ze mede-oprichter van Envisions, een Eindhovens collectief van twintig designers die een gezamenlijke passie hebben voor experimenteel onderzoek. Met hun ontwerpkracht weten zij de grote industrie te bewegen om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en zo tot innovatie te komen. 

Tentoonstelling Design Museum
De jury benoemt Simone Post als laureaat uit een shortlist van vijf aankomende talenten uit de Brabantse designwereld. De andere kandidaten zijn Chloé Rutzerveld, Theophile Blandet, Terésa van Dongen en Irene Stracuzzi. Het Design Museum Den Bosch organiseert in juni een presentatie rond het werk van de vijf kandidaten op de shortlist.

Brabantse designtalent
Over de andere vier kandidaten zegt de jury:

"Chloé Rutzerveld weet als food- en conceptdesigner een beweging in gang te zetten en de meest uiteenlopende doelgroepen te stimuleren in creativiteit- van kinderen tot foodies.”

"Theophile Blandet richt zich op nieuwe processen, vaardigheden en technologieën; rising star die internationaal doorbreekt met zijn art-design”.    

"Terésa van Dongen maakt als biodesigner esthetische en duurzaam geproduceerde ontwerpen die ons aan het denken zetten over de natuur en schaarse energiebronnen.”

"Irene Stracuzzi laat met haar cross-over tussen design en datavisualisatie een verhaal zien dat verteld moet worden.”

Designprijs
De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek) en aan een aankomend talent. Commissaris van de Koning Wim van de Donk zal de prijs aan Simone Post uitreiken tijdens de Dutch Design Week, op 20 oktober aanstaande in Designcentrum Kazerne Eindhoven. Aan de Designprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden.