Documentaire Stipendium 2020 voor Aboozar Amini

Aboozar Amini (1985) ontvangt dit jaar het Documentaire Stipendium van het Cultuurfonds. Op woensdag 25 november wordt de prijs uitgereikt tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).
9 november 2020
Documentaire Stipendium 2020 voor Aboozar Amini
Fotocredits:
Aboozar Amini. Beeld Judith Jockel

Aboozar Amini krijgt het Documentaire Stipendium vanwege zijn veelzijdigheid. De filmmaker woont en werkt nu in Kabul, Afghanistan en Amsterdam, Nederland. Hij is een van de weinige Afghaanse filmmakers die ervoor koos terug te keren naar Afghanistan na de opleiding in het Westen om samen met jonge filmmakers van zijn generatie de nieuwe golf van de Afghaanse cinema op te richten.

Het stipendium van 50.000 euro voor het maken van een nieuwe documentaire komt van een anonieme mecenas, die het stipendium via het Cultuurfonds mogelijk maakt.

Perzische poëzie en literatuur als inspiratiebron

Filmstill uit de documentaire Kabul, City in the Wind (2018)

Amini's werk staat qua vorm en inhoud in de filmtraditie uit die regio met de grote meesters uit buurland Iran, zoals Abbas Kiarostami, als voorbeeld. Ook Perzische poëzie en literatuur vormen een grote inspiratiebron voor zijn werk. De brug die hij hiermee weet te slaan, maakt Amini tot een unieke filmmaker in de Nederlandse filmwereld waarvan we het beste nog niet hebben gezien”, aldus het Cultuurfonds.

Het centrale thema in de korte en lange films van Amini is menselijke waardigheid; hij maakt films over gewone mensen met alledaagse problemen. Amini vluchtte als tiener vanuit Afghanistan naar Nederland. Eenmaal in Nederland wachtte hij 3,5 jaar in een asielzoekerscentrum op een verblijfsvergunning. 

Kabul, City in the Wind

In 2010 studeerde Amini af aan de Gerrit Rietveld Academie, daarna studeerde hij film aan de fameuze London Filmschool. Amini viel op met zijn korte film KabulTehranKabul en brak in 2018 internationaal door met zijn eerste lange documentaire Kabul, City in the Wind, die tijdens IDFA dat jaar in wereldpremière ging als officiële openingsfilm van het festival. 

De film won dat jaar ook de special jury award van IDFA’s First Appearance, de competitie voor lange debuutfilms, reisde daarna over de hele wereld en won vele prijzen.

Op dit moment werkt Amini in Kabul aan zijn nieuwste film Way to Run.