Eindopbrengst Burgerinitiatief ‘Doe Mee Met Je AOW’ € 1.098.998,23

Succesvolle actie van AOW’ers voor de cultuursector
21 juni 2020
Eindopbrengst Burgerinitiatief ‘Doe Mee Met Je AOW’ € 1.098.998,23

Het Burgerinitiatief ‘Doe Mee Met Je AOW’ waarin AOW’ers werden opgeroepen om het vakantiegeld van de AOW geheel of gedeeltelijk over te maken naar de culturele sector is een groot succes geworden. In totaal is er € 1.098.998,23 opgehaald. Meer dan 4500 AOW’ers hebben tussen 20 mei en 20 juni geld overgemaakt naar het initiatief. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten dat zij het bedrag verdubbelt. Daarmee is er in totaal meer dan 2 miljoen euro beschikbaar voor de culturele sector.  

Trots
Corine en Hein Muller, die samen met een groep van meer dan tachtig AOW’ers het initiatief namen om op deze manier de culturele sector te steunen, zijn trots op het uiteindelijke bedrag: ‘Wat een geweldige opbrengst! Dat hadden we niet durven dromen toen we hieraan begonnen. Veel dank aan alle AOW’ers die zo gul hebben gedoneerd en aan de minister voor de verdubbeling van het opgehaalde bedrag’.


Gijs Scholten van Aschat

Acteur Gijs Scholten van Aschat was als ambassadeur betrokken bij de actie. ‘Deze opbrengst is een enorme opsteker. Het feit dat een deel van ons publiek zelf in actie is gekomen, is hartverwarmend voor iedereen in de culturele sector. Deze actie is nu weliswaar afgelopen maar geven aan cultuur kan natuurlijk altijd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds zorgt dat het op de goede plek terecht komt’.

De opbrengst wordt als volgt verdeeld: Beeldende Kunst 20 procent, Muziek en Opera 40 procent, Theater Dans en Film 40 procent. Donateurs konden zelf een voorkeur voor het werkterrein aangeven.

Cultuurmakers zonder meerjarige subsidie
Het Prins Bernhard Cultuurfonds zorgt ervoor dat het geld dat met deze actie wordt opgehaald daar terecht komt waar het nu het hardst nodig is: bij culturele makers die geen langdurige subsidie krijgen. Het gaat om bijzondere en kwetsbare kunstvormen, van professionele theatermakers, musici, beeldend kunstenaars, curatoren, spoken word artists, dansers en vele andere makers die cultuur levend houden. De ontvangen donaties van de actie komen volledig ten goede aan deze initiatieven en worden naar verwachting vanaf half juli uitgekeerd.

Lees ook het interview met de initiatiefnemers.