Film floreert in de provincie Limburg, mede dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg

Het Investeringsfonds Limburg Filmt (ILF) is een jaarlijkse ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg (PBCL) van € 40.000 aan filmplatform Stichting Cinesud en Stichting Moviescenes onder leiding van respectievelijk Guido Franken & Elbe Stevens.
Maastricht, 15 oktober 2021
Film floreert in de provincie Limburg, mede dankzij de bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg

De kracht van het ILF en Limburg als filmregio zit in de gecoördineerde afstemming en samenwerking, waardoor talent in elke fase van diens carrière kansen krijgt en mogelijkheden heeft zichzelf en zijn/haar projecten door te ontwikkelen of realiseren.
Hierbij wordt sterk ingezet op doorstroming en koppeling van netwerken. De afgelopen jaren is dan ook aangetoond dat makers die deelnemen aan trajecten zoals het ShortsLab, Feature Lab, Film Talents to Cannes van CineSud of de ontwikkeling van Lange Producties via Movie Scenes, sneller hun weg vinden in het nationale en internationale circuit. Voorbeelden zijn makers als Nicole Jachmann (die inmiddels diverse keren geld heeft gekregen van het Nederlands Filmfonds), Guido Coppis (hij staat op het punt zijn eerste feature film te regisseren), Luca Meisters (zij heeft ook al de stap van kortfilm naar feature gezet), en Luciënne Venner (die momenteel met steun van Limburg Film Office haar eerste feature film ontwikkelt).

Tijdens het Nederlands Film Festival is Screen Talent NL gelanceerd. Geïnitieerd vanuit het succes van Limburg dat ook andere regio's heeft geïnspireerd. Door krachten te bundelen kan men ook nationaal meer middelen voor talentontwikkeling aantrekken.

In de Gouden Kalveren competitie voor korte films waren in de race Luciënne Venner (Silent Heat) en Lucas Camps (WALL #4), die vorig jaar en/of de afgelopen jaren gesteund zijn binnen de trajecten die gesteund worden vanuit het ILF.
WALL #4 kwam tot stand met steun van het PBCL en won bovendien eind september de prijs voor Beste Internationale Korte Film op het prestigieuze Oldenburg International Film Festival in Duitsland.
Ook voor het NFF geselecteerd dit jaar waren de korte films Sjeemte (Floris Ramaekers), A Mutual Understanding (Abigail Prade) en Funkele (Nicole Jachmann), beide met steun van PBCL.

Enkele projecten van Movie Scenes die met steun van het Cultuurfonds Limburg zijn ontwikkeld en vervolgens hun weg naar de landelijke omroep en/of het Filmfonds hebben gevonden:
De feature film Zomervlucht van scenarist Benny Lindelauf is in ontwikkeling bij het Nederlands Filmfonds. A world to shape, een documentaire van regisseur Ton van Zantvoort voor het programma Close Up van AVROTROS zit in de realisatiefase en zal in 2022 worden uitgezonden. It’s Dutch Design is eind 2019 uitgebracht en wordt momenteel in China gedistribueerd. De korte film Happy Healing, scenario van Randy Oost en regie Servé Hermans, is in 2021 gerealiseerd in samenwerking met Toneelgroep Maastricht. De première is later dit jaar.