Geert Mak krijgt oeuvreprijs Cultuurfonds

Koningin Máxima reikte de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2017 uit aan schrijver Geert Mak.
27 november 2017
Geert Mak krijgt oeuvreprijs Cultuurfonds
Fotocredits:
Jorrit Lousberg

De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. 

Oeuvreprijs
De oeuvreprijs van het Cultuurfonds bestaat uit een geldbedrag van 75.000 euro; een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal. De naam en de doelstelling van dit fonds worden mede door de winnaar van de Cultuurfonds Prijs bepaald.

Geert Mak Fonds
Met zijn fonds - het Geert Mak Fonds - wil Geert Mak historici en auteurs van onder andere biografieën ondersteunen in hun onderzoek voor nieuwe werk. 'Met een bijdrage uit mijn fonds kunnen auteurs onderzoek doen, de archieven in duiken, om uit te zoeken wat er ooit echt gebeurd is.'

Geert Mak krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote staat van dienst als auteur van boeken over onze historie. ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis’, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’

Geert Mak
Geert Mak (1946) werd geboren in Vlaardingen en groeide op in Friesland, als jongste kind van een predikant. Na een studie rechten en sociologie en een loopbaan als journalist, schreef hij in 1985 op 40-jarige leeftijd zijn eerste boek. Er volgden er velen, zoals De Engel van Amsterdam (1992) en Hoe God verdween uit Jorwerd (1996).

Het laatst verschenen boek van Geert Mak, De levens van Jan Six (2016) - het verhaal van een Amsterdamse regentenfamilie door vier eeuwen - is een belangrijke mijlpaal in zijn oeuvre en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

De levens van Jan Six volgde op een reeks bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en zijn geliefde Amerika. Geert Mak wil als schrijver de geschiedenis verbinden aan de leefwereld van nu. Zo volgde hij voor Reizen zonder John de historische voetsporen van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dwars door de Verenigde Staten. Zijn reisboek door de twintigste eeuw, In Europa, werd in heel Europa vertaald.

Maks meest verkochte boek verscheen in 1999: De Eeuw van mijn Vader, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, nauw verweven met de geschiedenis van zijn eigen familie. Nagenoeg alle boeken van Geert Mak werden uitgegeven door Atlas Contact.