Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend: stem en win!

In de categorie meest publieksvriendelijke musea zijn Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Van Abbemuseum in Eindhoven genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. Stem op je favoriet en win een reis naar New York!
8 april 2019
Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend: stem en win!
Fotocredits:
Museum Rotterdam (beeld: Carenza), Stedelijk Museum Schiedam, Van Abbemuseum

De publieksprijs vindt voor de twaalfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van het meest publieksvriendelijke museum. Tot en met 8 mei kan je stemmen op www.museumprijs.nl.  Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste stemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

100.000 euro voor realisatie museumdroom
Het winnende museum ontvangt 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de prijs wint én welke museumdroom daarmee in vervulling gaat:

Droom van Museum Rotterdam: Stadsmakers-lab voor kinderen
Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam: “Onze droom is het ontwikkelen van een Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Droom van Stedelijk Museum Schiedam: een stadsplein als ontmoetingsplek
Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam: “Als wij de Museumprijs winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Droom van het Van Abbemuseum in Eindhoven: een plek waar iedereen zich thuis voelt
Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum: “Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. Met 100.000 euro kunnen we de impact van het project de Werksalon vergroten. Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het Van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Grootste publieksprijs van Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs van Nederland. Vorig jaar stemden een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.