Genomineerden BGL Museumprijs 2018 bekend: stem en win!

Drie techniekmusea strijden om €100.000 voor realisatie museumdroom. Stem op je favoriet en win een reis naar New York!
Amsterdam, 3 april 2018
Genomineerden BGL Museumprijs 2018 bekend: stem en win!

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor GeoFort in Herwijnen, het Maritiem Museum in Rotterdam en Science Centre Delft. Deze drie techniekmusea zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. Vanaf vandaag tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. Het winnende museum ontvangt €100.000 om zijn museumdroom te realiseren. Onder de stemmer wordt een reis naar New York voor twee personen verloot. 

De publieksprijs vindt voor de elfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van Techniek. Op 18 mei maakt de organisatie bekend wie de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018. 

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende vijf weken bepaalt het publiek welk museum zich straks ‘Museum van het Jaar’ mag noemen én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van GeoFort in Herwijnen: uitbreiden met een VR Bioscoop
Willemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort: “Mochten wij de €100.000 winnen, dan willen we onze GeoExperience uitbreiden met een VR Bioscoop. Hiervoor ontwikkelen we een spel om de geografische kennis van onze museumbezoeker te testen in een reis om de wereld. Het doel is zo snel mogelijk en zoveel mogelijk plekken te herkennen en zo je mede-wereldreizigers af te troeven.”

Droom van Maritiem Museum in Rotterdam: een interactieve werkplaats
Frits Loomeijer, directeur Maritiem Museum: “Onze museumdroom is een interactieve techniekwerkplaats die de oude en nieuwe haven samenbrengt. Hiermee willen wij nieuwe generaties de maritieme ambachten van vroeger en nu laten ontdekken. In onze toekomstige werkplaats zijn smeden, stoommonteurs en timmerlui aan het werk, omringd door nieuwsgierige leerlingen of families die zelf aan de slag gaan. En dat op de historische plek waar de Rotterdamse haven ooit begon.”

Droom van Science Centre Delft: samenwerken met de modernste robots
Michael van der Meer, directeur Science Centre Delft: “Winst van de BankGiro Loterij Museumprijs betekent voor ons de realisatie van een uniek Robotlab. Hierin kunnen bezoekers werken met de modernste robots en zelf robots ontwerpen, bouwen en programmeren. Dit alles onder begeleiding van onderzoekers en studenten van de TU Delft.”

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Vorig jaar stemden een recordaantal van ruim 80,9 duizend mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: TextielMuseum Tilburg (2018), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.