Het Cultuurfonds, Boom uitgevers en Universiteit Utrecht starten officieel het project Vier Vorstinnen

Ruim tien jaar na de verschijning van de alom bejubelde Koningsbiografieën (Koning Willem I door Jeroen Koch, Koning Willem II door Jeroen van Zanten en Koning Willem III door Dik van der Meulen) verschijnen o.v. vanaf 2025 de Vorstinnenbiografieën. Alpita de Jong schrijft de biografie van Wilhelmina van Pruisen, Petra van Langen van Anna Paulowna, Leonieke Vermeer van Sophie van Wurtemberg en Monica Soeting van Emma van Waldeck-Pyrmont.
10 juni 2022
Het Cultuurfonds, Boom uitgevers en Universiteit Utrecht starten officieel het project Vier Vorstinnen
Fotocredits:
Petra van Langen, Monica Soeting, Leonieke Vermeer en Alpita de Jong | foto: Wessel Spoelder

De levens van Wilhelmina 'Mimi van Pruisen (1774-1837), Anna Paulowna (1795-1865), Sophie van Wurtemberg (1818-1877) en Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934) zullen centraal staan. Niet alleen de afkomst van deze prinsessen en hun opvoeding aan verschillende Europese hoven zullen worden onderzocht, maar ook en vooral hun rol als vorstin aan het Nederlandse hof. Door hun buitenlandse afkomst brachten zij gebruiken en gewoonten mee die de Nederlandse monarchie mede gestalte gaven en vormden deze vorstinnen tevens een schakel tussen het Nederlandse koningshuis en de Europese vorstenhuizen.

Tenslotte is Oranje in Revolutie & Oorlog van Jeroen Koch onlangs vertaald naar het Engels en verschenen als The house of orange in revolution and war.