Het Cultuurfonds voert actie: 'Houd Cultuur Levend'

Met de actie 'Houd Cultuur Levend’ hopen we zoveel mogelijk geld op te halen voor de vele duizenden makers in de cultuursector die in zwaar weer verkeren door de coronacrisis. Want het nieuwe steunpakket is goed nieuws maar de nood blijft hoog.
17 augustus 2020
Het Cultuurfonds voert actie: 'Houd Cultuur Levend'

Wij zijn blij dat Minister Van Engelshoven 482 miljoen extra heeft vrijgemaakt voor cultuur. Veel instellingen kunnen daar gebruik van maken, maar lang niet iedereen. Voor die cultuurmakers is nog veel geld nodig. Wij gaan door. Dus geef (net als de minister) om cultuur levend te houden.

Tijd voor actie

Het is tijd om in actie te komen. Steun de cultuursector en de cultuurmakers. Ga naar www.houdcultuurlevend.nl voor meer info over de actie, de cultuurmakers en de actievoerders. Of doneer direct.

‘Zonder cultuur kun je niet ademen, maar zonder donateurs kan de cultuur momenteel ook niet ademen’, aldus regisseur en fotograaf Anton Corbijn. Hij is een van de cultuurmakers die zich opwerpt als boegbeeld voor de 'Houd Cultuur Levend'-campagne. Ook Hedy d'Ancona, Bas Kosters, Jeangu Macrooy, Thomas Cammaert, Jord Knotter, Urmie Plein, Frits Sissing, Micha Hamel, Janne Schra, Johanna ter Steege en Dolly Bellefleur maken zich hard voor cultuur.

Ondanks het feit dat 70% van de Nederlanders zich zorgen maakt om de cultuursector, heeft tot nu toe slechts 10 procent extra gedoneerd om musea, theater- en muziekgezelschappen te steunen. Dat blijkt uit een opinieonderzoek, dat het Cultuurfonds deze zomer heeft laten doen naar de waarde die het publiek hecht aan kunst en cultuur. Daarom voeren wij vanaf 17 augustus actie voor de cultuurmakers.

Lees hier het opinieonderzoek van het Cultuurfonds terug, waaruit blijkt dat de meeste Nederlanders zich zorgen maken over de cultuursector.

Wat fijn dat je iets wil betekenen voor onze actie!

Of je nu cultuurmaker bent of cultuurliefhebber, of je nu ondersteuning nodig hebt of niet, jij kunt ons helpen om deze actie onder de aandacht te brengen.

Dit is wat je kunt doen:

 • Maak een C van cultuur
  Veel cultuurmakers en cultuurliefhebbers gingen je al voor: we maakten van hen een foto waarop zij de C van cultuur maakten om aandacht te vragen voor de cultuursector. Ook jij kunt zo’n foto of video delen. Maar voel je vooral vrij om een eigen invulling te geven aan de C met een kunstwerk, een rap, een video of groepsfoto: laat jouw unieke C van cultuur zien of horen.

  Fotograaf en regisseur Anton Corbijn. Foto: Floris Heuer

 • Deel je C met de rest van de wereld met #houdcultuurlevend en #cultuurfonds
  Door deze # te gebruiken bij het delen van je bericht op social media kunnen we je bijdrage vinden, liken en delen. Vergeet ‘m dus niet!
 • Roep iedereen op om te doneren en onze cultuurmakers financieel te ondersteunen
  Dat mag in je eigen woorden, maar hieronder geven we je ter inspiratie de kernboodschap van de campagne en twee korte social-teksten mee die je kunt overnemen:
 • Kernboodschap
  Op dit moment staat duizenden cultuurmakers het water aan de lippen: ze kunnen door de corona-maatregelen hun projecten niet of maar deels uitvoeren. De nood wordt steeds hoger. Er dreigt veel moois verloren te gaan. Daarom is het Prins Bernhard Cultuurfonds een grote actie gestart om cultuurmakers te ondersteunen. Zodat er kunst, theater, mode, muziek en poëzie gemaakt kan blijven worden. Ook uw hulp is nodig. Kom met ons in actie en doneer!

Noodhulp

Adriana Esmeijer, directeur van het Cultuurfonds: ‘Er is een ramp gaande in de cultuursector. Deze campagne moet gezien worden als noodhulp. Daarom roep ik iedereen in Nederland op die cultuur belangrijk vindt, om te doneren. Het ís niet vanzelfsprekend dat er geld is voor cultuur, dat is een zaak van ons allemaal. Dus geef niet alleen zelf, maar vraag ook je collega’s, vrienden, buren en familieleden om te geven. Alleen met veel geld kunnen we voorkomen dat er veel moois verloren gaat’. 

Begin een inzamelingsactie

Misschien wil je actief geld inzamelen voor cultuur en haar makers. Of wellicht ben je binnenkort jarig en lijkt het je leuk dat vrienden bij wijze van verjaardagscadeau aan cultuur doneren. Dat kan ook! Begin een online inzamelingsactie, zoals Cultuurfonds-donateur Enid.

Alvast bedankt voor je hulp!