ISH Dance Collective ontvangt Cultuurfonds Prijs

Koningin Máxima overhandigde vanmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs aan ISH Dance Collective. Oprichter en artistiek leider Marco Gerris nam de oeuvreprijs van 150.000 euro in ontvangst, in de Kromhouthal in Amsterdam.
Amsterdam, 23 november 2020
  • V.l.n.r.: Marco Gerris (ISH), koningin Máxima, Cathelijne Broers
  • Marco Gerris, oprichter en artistiek leider ISH Dance Collective
  • Performance Gil Gomes Leal & Floor Eimers
  • Cathelijne Broers, Cultuurfonds-directeur
  • Ivo van Hove, regisseur Internationaal Theater Amsterdam
ISH Dance Collective ontvangt Cultuurfonds Prijs
Fotocredits:
Jorrit Lousberg. Koningin Máxima onthult de Cultuurfonds Prijs voor Marco Gerris (links) van ISH Dance Collective. Rechts: Cultuurfonds-directeur Cathelijne Broers

ISH maakt al meer dan twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen, ontwikkelt educatieprojecten en verbindt en verrast daarmee uiteenlopende groepen mensen, met name ook jongeren. Zelf noemt ISH zich ‘een collectief van eigenwijze individuen’, die skills van de straat verbinden met gevestigde kunstvormen. Regelmatig werken ze samen met kunstenaars of andere theater- of dansgezelschappen.

‘ISH Dance Collective zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier’, aldus directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds over de toekenning van de prijs. Bekijk de aftermovie van de uitreiking hieronder.

Nieuw publiek

‘Het DNA van ISH stamt uit de traditie van de hiphop en vanuit die cultuurvorm en ‘way of life’ weet ISH vooral nieuw publiek naar de theaters te krijgen’, aldus Cathelijne Broers in haar lofrede bij de uitreiking van de Cultuurfonds Prijs: ‘Terwijl beleidsmakers en podiumkunstenaars zich het hoofd breken over hoe de jeugd kan worden verleid om naar het theater te komen, zitten de zalen bij ISH normaal gesproken grotendeels vol jongeren - van wie een deel vaak voor het eerst. En dat doet ISH niet alleen in Nederland, maar ook in theaters elders in de wereld, zelfs op Broadway.’

Lees hier de volledige laudatio voor ISH Dance Collective.

Verbinding

Ook Ivo van Hove, directeur van ITA Amsterdam, sprak de winnaar toe: ‘Jullie hebben deze prijs verdiend, echt verdiend. Al was het maar omdat je zoveel jonge mensen, jonge kunstenaars een kans gegeven hebt zich te laten zien. Te laten zien hoe ze in de wereld staan, wat ze zijn. ISH heeft een meesterlijke en volkomen vanzelfsprekende verbinding gevonden tussen educatie het maken van topkunst’.

W-ISH Fonds

Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt ISH, behalve een zelf te besteden bedrag van 75.000 euro, een eigen fonds op naam: het W-ISH Fonds met een startkapitaal. Met het W-ISH Fonds worden trajecten voor jong talent opgezet. Ook kunnen andere schenkers die het doel ondersteunen een bijdrage leveren aan het W-ISH fonds.

Marco Gerris, oprichter en artistiek leider van ISH: ‘Door deze prijs kunnen wij zoveel jonge kunstenaars die eigenlijk niet gezien worden in de maatschappij letterlijk een kans geven en ze daar bij helpen. Vaak zijn het jonge mensen die zoveel talent hebben, maar het lukt ze op de een of andere manier niet het om hun kunsten ten tonele te brengen. Deze mensen hebben altijd het laatste duwtje in hun rug nodig. Ik denk dat wij met dit enorme geldbedrag heel veel mensen in de sector blij kunnen maken’.

Over de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Deze oeuvreprijs is een beloning voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt, elk jaar in een ander werkgebied. De eerdere winnaars waren molenvereniging de Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010)