Jong Metropole krijgt nieuwe ‘Rogier van Otterloo-muziek’

De jonge componist Damiano Pascarelli (1987) krijgt dit jaar de Rogier van Otterloo Award. Deze stimuleringsprijs van het Cultuurfonds bestaat uit een compositie-opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo (1941-1988) en een geldbedrag van 5.000 euro. Tijdens een concert bij Radio Kootwijk op zaterdag 10 augustus speelde Jong Metropole het stuk van de vorige winnaar Tijn Wybenga, die vervolgens het stokje overdroeg aan Damiano Pascarelli.
1 augustus 2019
  • Tijn Wybenga introduceert zijn stuk voor Jong Metropole, foto: Peter Kunnen
  • Domenico Pascarelli krijgt de Rogier van Otterloo Award van Ellen Overweel, adviseur Muziek van het Cultuurfonds, foto: Peter Kunnen
Jong Metropole krijgt nieuwe ‘Rogier van Otterloo-muziek’
Fotocredits:
Jong Metropole in Radio Kootwijk, foto door Nic Limper

Damiano Pascarelli
De Italiaanse Damiano Pascarelli studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is een veelzijdige componist, arrangeur en dirigent. Hij arrangeerde voor de beste (jazz) orkesten in Europa, en hij werkt al regelmatig samen met het Metropole Orkest en chef-dirigent Jules Buckley. Voor een serie van Quincy Jones concerten schreef hij arrangementen voor onder meer de Amerikaanse jazz-artiest George Benson en het Britse multi-talent Jacob Collier.

De jury is onder de indruk van het talent van Damiano Pascarelli: “Pascarelli laat veel ruimte in zijn muziek die nergens knijpt, getuigt van een lyrische expressiviteit en vooral van tijdigheid: een eigentijdse benadering van componeren en arrangeren binnen een idioom doordrenkt van geschiedenis.”

Rogier van Otterloo Award
Met de Rogier van Otterloo Award wordt ieder jaar de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent en/of orkestleider gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek. Rogier Van Otterloo (1941-1988) drukte als componist, dirigent en arrangeur een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Uitreiking met Jong Metropole
Jong Metropole bracht tijdens de uitreiking op zaterdag 10 augustus 2019 in Radio Kootwijk een energiek en swingend programma, als onderdeel van de NJO Muziekzomer. Het orkest speelt werken van Duke Ellington, John Williams en de nieuwe compositie van Tijn Wybenga, die vorig jaar de Rogier van Otterloo Award kreeg. 

Artistiek directeur Ewout van Dingstee van NJO: “We gaan (bij Jong Metropole) échte jazzstandards horen die al jaren op het repertoire van het Metropole Orkest staan. Er is ook nieuw werk dat nog met natte inkt op de lessenaars staat. Het is een swingend en divers programma, waarbij de jonge musici uitgedaagd zullen worden en een repertoire zullen spelen waar ze normaliter niet zo makkelijk de kans voor krijgen.” 

Jong Metropole
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest om jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. Het orkest staat deze zomer onder leiding van de Japanse dirigente Miho Hazama. Jong Metropole krijgt een jaarlijkse bijdrage van 150.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation. 

Winterconcerten
Dit seizoen zal het Jong Metropole naast het zomerproject ook vier concerten geven in de winter, op 13, 14, 15 en 16 maart 2020 in onder andere Tilburg, Amsterdam en Utrecht. De Jong Metropole studenten spelen dan een meer experimenteel programma met nummers van onder meer Snarky Puppy onder leiding van dirigent Jules Buckley, chefdirigent van het Metropole Orkest.