Kickstart Cultuurfonds doneert 2,5 miljoen euro aan 87 musea in heel Nederland

Goed nieuws voor 87 musea verspreid over heel Nederland: zij ontvangen 2,5 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun museumgebouw of tentoonstelling coronaproof te maken en straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen. De donaties variëren van 2.700 euro voor het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent tot 90.264 euro voor het Cobra Museum in Amstelveen voor onder meer extra voorzieningen en aanpassingen tijdens de tentoonstelling ‘Frida Kahlo & Diego Rivero. A Love Revolution’.
16 maart 2021
Kickstart Cultuurfonds doneert 2,5 miljoen euro aan 87 musea in heel Nederland
Fotocredits:
Museum Ons' Lieve Heer Op Solder. Foto: Arjan Bronkhorst

Nood in culturele sector groot

Dat de nood in de culturele sector nog steeds groot is, blijkt uit de verdubbeling van het aantal aanvragen ten opzichte van de eerste indienronde vorig jaar. In 2020 doneerde het noodfonds al 16 miljoen euro aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Dit jaar is 20 miljoen euro beschikbaar. Het loket is vanaf 10 mei nog één week voor musea open.

“Dit geld betekent heel veel voor ons. [...] Juist nu hebben we [...] dit geld des te harder nodig om die nieuwe doelgroepen te bereiken.”

- Directeur Birgit Buchner Museum Ons' Lieve Heer op Solder

2.5 miljoen euro voor 87 musea verspreid over het hele land

De 87 gehonoreerde musea zijn verspreid over heel Nederland. Van het Nationaal Orgelmuseum in Elburg tot het Zeeuwse Nationaal Monument Watersnood en van het Drentse Hunebedcentrum in Borger tot Museum Ons' Lieve Heer op Solder in de hoofdstad. Directeur Birgit Buchner: “Dit geld betekent heel veel voor ons. Als klein museum zijn we hard geraakt door de crisis en moeten op zoek naar nieuwe doelgroepen uit eigen stad en land. Juist nu hebben we nog maar een klein budget en dit geld des te harder nodig om die nieuwe doelgroepen te bereiken.”

Naast musea ondersteunt Kickstart Cultuurfonds ook publiekstoegankelijke erfgoedlocaties zoals een landgoed, molen of kasteel. Zo zijn er toekenningen voor Slot Zuylen in Oud Zuilen, voor het Limburgs Landschap voor de Kasteeltuinen Arcen en voor Erfgoed Gelderland dat een donatie van 72.801 euro ontvangt voor een gebundelde aanvraag van zes musea die het publiek weer willen laten genieten van het Gelderse erfgoed.

Ook donaties voor livestreams en marketing en communicatie middelen

Voor het eerst kunnen musea dit jaar ook aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketing en communicatie en voor online programmering/streaming. Zo ontvangt Verzetsmuseum Amsterdam 11.990 euro voor een virtuele tour door Verzetsmuseum Junior, waardoor de tentoonstelling geschikt is voor een online bezoek door families en scholen.

Laatste aanvraagronde en alle toekenningen op www.kickstartcultuurfonds.nl

In totaal is dit jaar al 6.7 miljoen euro gedoneerd aan 195 producenten, muziekpodia en musea. Toekenningen in de categorie theaters maakt het fonds de komende week bekend. Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers op welk moment nog een aanvraag kunnen indienen in de tweede en tevens laatste indienronde.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.

3,8 miljoen euro aan producenten en muziekpodia

Eerder was er ook al goed nieuws voor 75 producenten van professionele podiumkunsten en 31 concertzalen en poppodia: zij ontvangen 3,8 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds om hun producties en podia coronaproof te maken om straks publiek weer op een veilige manier te kunnen ontvangen.