Kickstart Cultuurfonds geeft 3,1 miljoen euro aan producenten van podiumkunsten

Goed nieuws voor 99 producenten van professionele podiumkunsten: Kickstart Cultuurfonds geeft hen 3,1 miljoen euro om hun producties coronaproof te maken en publiek weer op een veilige manier te kunnen bereiken, live of via streaming.
28 april 2021
Kickstart Cultuurfonds geeft 3,1 miljoen euro aan producenten van podiumkunsten
Fotocredits:
Stichting Borealis

Het tijdelijke noodfonds wordt overstelpt met aanvragen: in de eerste van de twee aanvraagronden dit jaar klopten maar liefst 469 culturele instellingen aan voor ondersteuning. Daarvan kregen er 261 producenten een bijdragewat resulteerde in 8,9 miljoen euro donaties aan 261 producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters verspreid over het hele land.

99 producenten ontvangen een bijdrage

Onder de 99 gehonoreerden zijn producenten die normaal gesproken met projectsubsidies werken, zoals Stichting PS Theater dat een locatievoorstelling gaat spelen in Leiden en omgeving, waarbij publiek zich in touringscars verplaatst. Maar ook vrije producenten, zoals Van Hoorne Entertainment, dat 100.450 euro ontvangt voor tachtig voorstellingen van ‘Fien & Teun – Het Sinterklaasfeest’ en ‘PAW Patrol Live’ in theaters in het hele land, en Stage Entertainment dat 73.671 euro ontvangt voor het coronaproof opstarten van ‘The sound of music’, een nieuwe productie die in het Circustheater in Scheveningen te zien zal zijn en daarna acht maanden door het hele land zal toeren.

Grote en kleine producenten, in alle genres uit heel Nederland

De donaties zijn toegekend aan grote en kleine producenten van professionele podiumkunsten, verspreid over allerlei genres en door het hele land. Zo ontvangt Stichting Borealis uit Groningen 29.500 euro voor het realiseren van de muziekvoorstelling ‘Overhoop!’ over hoop, leven en liefde die 40 keer in Drenthe en omgeving gaat spelen en Stichting Silver Line uit Rotterdam 25.000 euro voor de multidisciplinaire voorstelling ‘Renaissance’ over de renaissance die gaande is in de zwarte gemeenschap. Stichting Touchstones ontvangt 37.540 euro voor 21 circustheatershows ‘VRIJ!’ van Cirque de la Liberté op locatie ASMhaven in Arnhem en Stichting Juf Félice & Trio Krul uit Delft 8.135 euro voor het coronaproof organiseren van klassieke baby-, dreumes- en kinderconcerten ‘Blub!’.

Ook donaties voor livestreams 

Voor het eerst kunnen producenten in 2021 ook aanvragen doen om een productie geschikt te maken voor streaming en zo hun aanbod ook online aan te bieden. Zo wordt de Rotterdamse new wave- en postpunkband Rats of Rafts ondersteund voor een livestream vanuit TivoliVredenburg (15.863 euro), krijgt Ten Producties uit Zwolle 11.000 euro voor een livestream voor MBO- en VMBO-scholieren van de voorstelling ‘No Joke’ over stigmatisering en racisme, en maakt Kickstart Cultuurfonds een streaming-event en eenmalige concertregistratie van Anne Soldaat & band mogelijk, voorafgaand aan de tournee later dit jaar langs twintig podia in het hele land (28.270 euro).

Ook particulieren kunnen bijdragen

Nieuw is dat ook particulieren kunnen bijdragen. Alle bedragen, van groot tot klein, zijn tot 1 juli welkom op www.cultuurfonds.nl/kickstart en komen ten goede aan alle aanvragen om publiek weer veilig te kunnen ontvangen en van kunst en erfgoed te kunnen laten genieten. Op www.kickstartcultuurfonds.nl staat een overzicht van alle toekenningen en is te zien welke aanvragers in de huidige, laatste ronde nog een aanvraag kunnen indienen.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.